honvedelem.hu
Negyven éve indult az offenzíva
Negyven éve, a vietnami Hold-újév idején, a Tét-ünnepen kezdődött a vietnami kommunisták úgynevezett Tét-offenzívája: a nagyméretű, váratlan, tömeges támadás az Egyesült Államok vietnami erői ellen rövid távon a rohamozók vereségével végződött, de végső soron megfordította a háború sorsát és előkészítette a kommunisták győzelmét.

Az 1968-as Hold-újévkor, a január 30-ról 31-re virradó éjszakán elindított Tét-offenzíva katonai kudarcot és szörnyű emberveszteséget hozott a kommunisták számára, de ma is az Egyesült Államok fölött aratott lélektani győzelemnek számít annak a hatásnak következtében, amelyet a közvéleményre gyakorolt.

"Katonai szempontból megmutattuk az Egyesült Államoknak a lakosság eltökéltségét, bátorságát, lázadását" - mondja ma Nguyen Thi Binh asszony, aki öt évvel később a déli kommunisták nevében aláírta a béke felé utat nyitó párizsi megállapodást.

"Mindenekelőtt azonban, politikai szempontból, a világ meggyőződhetett arról, hogy az amerikaiak nem folytathatják addigi politikájukat, hogy az nem lesz sikeres" - mondta az AFP-nek nyilatkozva Binh asszony, aki a kommunista világban az egyik ritka női vezetőként írta be nevét a krónikába, és tíz évig az ország alelnöke volt.

Az újévi fegyverszünet kellős közepén, a lakosság nagy részének támogatásával és az észak-vietnami katonák segítségét élvezve, a délen állomásozó Vietkong kommunista erői ott lendültek támadásba, ahol az amerikaiak erre a legkevésbé számítottak. Az őserdőkből és a rizsföldekről, a harcok addigi színhelyeiről kilépve az ország középső és déli részének mintegy száz városára terjesztették ki a harci tevékenységet. Saigonban, a mai Ho Si Minh-városban a kommunista erők támadást intéztek még az amerikai nagykövetség, Westmoreland tábornok, a vietnami amerikai erők főparancsnokának főhadiszállása, a dél-vietnami elnöki palota, a repülőtér, a rádió épülete és számos rendőrkapitányság ellen is. Vidéken olyan városokban folytak az elkeseredett harcok, mint Dalat, Danang és főleg Hué, amelynek ostroma három hétig tartott és ahol százak vagy talán ezrek haltak meg.

A kommunista erők azonban hosszabb ideig nem tudták fenntartani a nyomást. Amikor a meglepetés hatása elmúlt, az amerikaiak heves ellentámadást indítottak páncélosokkal, légierővel, bombáztak és vegyi fegyvereket is alkalmaztak. A számban és fegyverzetben ellenfeleinél gyengébb Vietkong feladta a meghódított állásokat, miután több tízezer embert vesztett.

Az offenzíva azonban így is katasztrofális hatással járt az Egyesült Államokra, ahol emberek tízmilliói láthatták televíziós élő adásban a kommunista rohamot.

"A Tét-offenzíva fordulatot hozott a háborúban" - vélekedik Nguyen Dinh Uoc tábornok, a vietnami katonai történeti intézet volt igazgatója. "Az offenzíva után az amerikaiak többé nem a győzelemért harcoltak, hanem azért, hogy becsületben vonulhassanak ki Vietnamból."

Lindon Johnson amerikai elnök visszahívta az Egyesült Államokba Westmoreland főparancsnokot és ő maga lemondott arról, hogy újra jelöltesse magát az elnöki posztra. Májusban béketárgyalások kezdődtek Párizsban Észak-Vietnam és Washington között. A kommunisták soraiban később elismerték, hogy hibákat is követtek el. A rendkívül sok emberéletet követelő művelet nem robbantotta ki a remélt népi felkelést és a pártkáderek aggódtak amiatt, hogy mi lesz ennek a hatása a csapatok moráljára.

"Mindig le lehet vonni tevékenységünk tanulságait" - mondja ma Nguyen Thi Binh asszony, hozzáfűzve: - "De a céljainkat elértük, (az amerikaiak) nem tudták győzelemre vinni agressziós háborújukat."magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat