honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Ők alkotják a honvédség gerincét
Az altisztek alkotják a Magyar Honvédség gerincét, és egyik legfontosabb szerepük a döntés-előkészítés – mondta Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes január 31-én, szerdán Szentendrén az MH Altiszti Akadémián, az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepségén.


Az altábornagy a tanfolyamot sikeresen teljesítő tizenkét altiszt előtt hangsúlyozta, hogy a négy modulból álló, egy szemeszteren át tartó képzésen csak a legjobbak vehetnek részt. Az ötödik alkalommal megrendezett tanfolyamon eddig összesen 64-en végeztek, akik mellett mintegy 50 külföldi hallgató is jelen volt. A felkészítésen még tavaly év végén látogatást tett Curtis Scaparrotti vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők európai főparancsnoka, aki elismerően szólt az altisztek munkájáról.

Huszár János altábornagy szavai szerint a múltban az altisztek szerepe a végrehajtásra korlátozódott, s − bár akkor is, most is – a haderő gerincét alkották, napjainkra már részt vesznek a parancsnoki döntések előkészítésében is. „Önökre mint vezénylőzászlósokra, vezénylő altisztekre ezen a területen van a legnagyobb szükségünk most: meghonosítani ezt a metódust” − fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.Az altábornagy kitért arra is, hogy jelentős változások előtt áll a Magyar Honvédség. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program – az eddigi, hasonló tervekkel ellentétben – valódi evolúciót eredményez, s a hadsereg egészét érinti majd. „Ebben a folyamatból valamennyiünknek ki kell vennünk a részünket, önökre is nagy felelősség és feladat hárul, hiszen beosztottjaikat mozgósítaniuk kell” – hangsúlyozta, hozzátéve, a kormány megfelelő erőforrásokat biztosít a program végigviteléhez.

Kiss Róbert zászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj megbízott vezénylőzászlósa − aki teljesítménye alapján a legjobbnak bizonyult − elmondta: társaival együtt lehetőségnek tekintette, hogy 2017 őszén elkezdhette a legmagasabb szintű altiszti tanfolyamot. Méltatta a modulvezetők teljesítményét, s úgy fogalmazott, a mentorok nemcsak átadták, de rendszerezték is a tudásanyagot.A rendezvényen ezután Kiss Róbert zászlós vehette át a Primus Inter Pares-díjat, ami jelzi, társai szerint is ő végezte a legkiemelkedőbb munkát a tanfolyamon, majd elhelyezték − a fényképek mellett − a csoport emléktábláját a tanterem falán.

Fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Véget ért az V. Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam
Kapcsolódó galéria
Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén
Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 1 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 2 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 3 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 4
Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 5 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 6 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 7 Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 8
Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam kibocsátó ünnepsége Szentendrén / 9
Aktuális videók
2018. június 21. 19:04
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat