honvedelem.hu
Emléktűz lobogott a doni hősökért
A Don-kanyar hőseire emlékezünk ma. Mert a méltatlan körülmények ellenére is hősök a parancsot teljesítő, hazájukat szolgáló katonák – szögezte le Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes január 12-én, Pákozdon.


A doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából, a Doni Emlékkápolnánál mondott beszédében Vargha Tamás kiemelte: Európának tanulságul szolgálhatott volna az első világháború vérvesztesége, „ha annak igazságtalan békerendszere nem készíti elő a folytatást.”

Az államtitkár szerint a magyar haderő akkor még nem volt ütőképes – ezt bizonyítja a doni katasztrófa. Mint mondta: hiányos volt az ellátás, a kiképzettség, a személyi állomány és a felszerelés, „de talán a háború szükségességének megértése is hiányzott.”„Az idei esztendőben 170 esztendős Magyar Honvédség történelmének legsúlyosabb veszteségét – mintegy 128 000 főt – veszített el. Azok, akik pedig túlélték a poklot, soha nem gyógyuló lelki sebeket szereztek. Katonáink a legtöbbet, az életüket adták a hazáért, és sorsukról évtizedekig hallgatni kellett. A nemzet egészének múlhatatlan feladata és kötelessége megőrizni a nemzeti önrendelkezés alapelvét, eszméjét, és gyakorlatát – csak így lehetünk méltóak a doni hősök áldozatához” – fogalmazott Vargha Tamás.

Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi Szövetség tiszteletbeli elnöke felidézte az idén éppen 25 esztendeje felállított Doni Emlékkápolna megépítésének körülményeit; kiemelve, hogy azóta létezik a doni hősök méltó zarándokhelye – és ezért hálát kell adnunk. Hozzátette: a lobogó emléktűz útján is fejet hajtunk áldozatuk dicső emléke előtt.A történelmi egyházak képviselői áldással és imával emlékeztek az elhunyt hősökre.

A megemlékezésen az ismeretlen katona sírjánál koszorút helyezett el többek között Vargha Tamás, dr. Spányi Antal, megyéspüspök, Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese, és Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke.
Fotó: a szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon
A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 1 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 2 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 3 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 4
A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 5 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 6 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 7 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 8
A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 9 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 10 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 11 A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 12
A Don-kanyar hőseire emlékeztek Pákozdon / 13
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat