honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hétvégén
A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hétvégén a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.


Péntektől vasárnapig a budai Várban a Kapisztrán téren, a múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt.

A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, mint például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat és egy különlegesnek számító lánctalpas motorkerékpárt is meg lehet tekinteni.

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából a HM országos megemlékezéssel készül.

Budapesten péntek délután a Mátyás-templomban szentmisét tartanak, majd a HM HIM udvarán Vargha Tamás parlamenti államtitkár mond beszédet. A koszorúzást követően gyertyagyújtással és főhajtással tisztelegnek a hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emléke előtt az emlékpontoknál. Szombaton és vasárnap - az egyébként januárban zárva tartó - hadtörténeti múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat