honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Feszültség és összecsapások Izraelben
Egy palesztin késével egy rendőrre támadt és súlyosan megsebesítette egy Rámalláh és Bét El közötti Ajjus téren zajló tüntetésen, ezt követően rendőrök rálőttek a merénylőre; az atrocitásokra a pénteki imát követően került sor – jelentette az izraeli média.
A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a palesztin támadó életveszélyes sérüléseket szenvedett, és rajta kívül tizenhét sebesültet ápoltak a pénteki összecsapások következtében, általában gumilövedékek és tömegoszlatáshoz használt könnygáz belélegzése miatt. A Háárec című újság értesülése szerint a meglőtt palesztin férfi újságírónak adta ki magát, így került az izraeli biztonságiak közelébe, majd késével rátámadt a hozzá legközelebb álló rendőrre.

A pénteki imát követően számos helyen vonultak utcára Ciszjordániában a palesztinok, hogy tiltakozzanak Donald Trump amerikai elnök december 6-án elhangzott bejelentése ellen, amely Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére. Az eheti pénteki demonstrációkkal emellett a Hamász megszületésének harmincadik évfordulóját is ünneplik a palesztinok, a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet több száz fős megemlékezéseket szervezett ebből az alkalomból a ciszjordániai Nabluszban és Rámalláhban. Emellett jelentősebb összecsapások voltak az izraeli biztonságiakkal még Hebronban, Betlehemben, a Jeruzsálem melletti Kalandia kereszteződésben, és a Talmonhoz vezető útnál. A Gázai övezetnél több tucat tüntető vonult a kerítéshez, ott is összetűzések történtek az izraeli biztonságiakkal. Iszmail Haníje csütörtökön egy gázai tömeggyűlésen ismét Izrael elleni további harcra, felkelésre (intifádára) szólította fel a palesztinokat. „Soha nem ismerjük el Izrael létét, mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe!” – tüzelte a Hamász politikai vezetője az egybegyűlteket.

A gázai palesztin hatóságok közlése szerint két palesztin életét vesztette az erőszakos tüntetésekben a Gázai övezet Izraellel határos körzetében, miután az izraeli biztonsági erők éles lőszerrel tüzet nyitottak. A 29 éves Ibrahím Abu Túraja és 32 éves Jasszer Sokar az ötödik és hatodik palesztin halálos áldozata az Izrael-ellenes tüntetéseknek. A palesztin hatóságok kiemelték, hogy Túraja lábait amputálták, tehát fogyatékkal élő volt. Az izraeli védelmi erők megerősítették: katonáik tömegoszlató eszközöket vetettek be, és utalva az éles lőszer használatára közölték, hogy tüzet nyitottak a legerőszakosabb tiltakozókra.  Jeruzsálem észak-keleti részén, a szent város és Ciszjordánia közötti Anatában izraeli katonák lelőtték a 24 éves Básszel Iszmáílt – közölték palesztin egészségügyi források. Iszmáíl az úgynevezett intifáda hetedik halálos áldozata. A palesztin halálos áldozatokról szóló hírt közlő AFP francia hírügynökség nem tudósított erre vonatkozó izraeli reakcióról vagy közleményről.

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat