honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Hadijogi jubileum – kutatói sikerek
December 8-án ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a katonai és háborús jog teljes spektrumát vizsgáló, gyakorló jogászokból, hadbírákból, ügyészekből és tudományos szakemberekből álló Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság.
Az évforduló tiszteletére a társaság tudományos pályázatot hirdetett, katonai és hadijog témájában vártak pályaműveket. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására december 8-án, a társaság ünnepi ülésén került sor a Honvédelmi Minisztériumban.

A rendezvényt dr. Firicz László, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg. Beszélt a társaság feladat- és tevékenységi rendszeréről, az elért eredményekről és a jövőbeni kihívásokról is. Elismerően szólt a beérkezett pályaművek színvonaláról, és méltatta az alkotók felkészültségét, elkötelezett szakmaiságát.A pályázat első helyezettje dr. Bangó Zoltán, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely tartalékos századosa, egyben a kutatóhely terrorellenes munkacsoportjának tagja lett, aki a statáriális bíráskodás történeti fejlődéséről, jelenéről és lehetséges fejlesztési irányairól írt.

A pályaművel kapcsolatban dr. Kádár Pál dandártábornok, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője, a társaság elnöke kiemelte: a  dolgozat egy rendkívül körültekintő, jól fókuszált, konstruktív kutatói szemlélet lenyomata, amely a további kutatásokkal méltán hozhat a jogalkotás számára is értékelhető és befogadható eredményeket.

Dr. Bangó Zoltán tanulmányban rávilágít arra, hogy a statáriális bíráskodás már 1912-től része a magyar katonai és civil különleges jogrendi igazságszolgáltatásnak, azonban a részletes szabályozására csak az 1912-es joganyaggal került sor.

A pályázaton második helyezést ért el dr. Kelemen Roland, aki a különleges jogrend alkotmányos rendelkezéseit vizsgálta, a harmadik helyet pedig dr. Spitzer Jenő a dróntámadások nemzetközi jogi megítélésére fókuszáló pályaművével érdemelte ki.

A győztes tanulmányokat a Katonai és Hadijogi Szemlében olvashatják majd el az érdeklődők.

Fotó: dr. Farkas Ádám főhadnagy


magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat