honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Időutazás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Tizenhét év után ismét van állandó fegyvertörténeti kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban. Ez a tárlat ugyanakkor lényegesen többet nyújt az érdeklődőknek, mint bármelyik korábbi ebben a témakörben. Az egyik legfontosabb újítás, hogy ezúttal a látogatók a kiállított fegyverek, felszerelések egy részét kézbe vehetik, felpróbálhatják.

Fegyvertár, fegyvertörténeti látványraktár és múzeumpedagógiai foglalkoztató. A Hadtörténeti Múzeum új állandó kiállítása ezt a rövidnek korántsem mondható elnevezést kapta, amely ugyanakkor a tárlat összes funkcióját magában foglalja. Az intézmény jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a magyar katonák által valaha használt fegyverfélékből, s ezekből a korábbi évtizedekben már számos tematikus tárlatot rendeztek be. Az utolsó ilyet 2000-ben bontották le. Azóta folyamatos a látogatói igény egy állandó fegyvertörténeti kiállítás iránt.

Hármat egy csapásra

– Ez volt az egyik ok, amely életre hívta a tárlatot. Emellett azonban akadt további kettő. Szerettünk volna enyhíteni a raktárkapacitási problémáinkon is, s ez sikerült azzal, hogy a kiállításnak helyet adó termekben és folyosókon mintegy 900 műtárgyat tudtunk elhelyezni. A harmadik ok pedig szorosan kapcsolódott az intézményünkben 7-8 éve meghonosított tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz; ezek során a szakemberek különböző műtárgyak segítségével ismertetnek meg egy-egy történelmi korszakot vagy eseményt a diákokkal. Rendkívül népszerűek e tanórák, akadt olyan év, amikor több mint háromszáz ilyet tartottunk. Az előadások egyik eleme a fegyvertörténeti foglalkoztató, amelynek keretében például a középkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vagy a világháborúk fegyvereivel ismerkedhetnek meg kis csoportos keretek között a tanulók. Ennek szerettünk volna állandó helyszínt biztosítani az intézményünk falain belül, mert korábban ide-oda szállítgattuk az erre a célra készített múzeumpedagógiai segédeszközeinket, például a korabeli fegyverek, egyenruhák, viseletek másolatait. A kiállítás a diákok mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói számára is vonzó program. Nekik ugyanakkor nem múzeumpedagógus tart előadást, hanem szakmuzeológus, fegyvertörténész, hiszen ezt a célcsoportot egészen más érdekli: a fegyverek műszaki, technikai paraméterei, harcászati jellemzői – sorolja Soós Péter őrnagy, a Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelent számában!)magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat