honvedelem.hu
Újra Super Hornetet ajánl Indiának a Boeing
A Boeing aktívan lobbizik az F/A-18E/F Super Hornet érdekében az indiai haditengerészetnél.


Legutóbb Új-Delhiben tartottak egy médiaeseményt, amelyben 57 darab „Block III” változatú Super Hornetet ígérnek, a jelenlegi gépeknél alacsonyabb radarkeresztmetszettel, infravörös kereső és követő szenzorral, valamint illeszkedő üzemanyag-póttartályokkal. Ezentúl megújulna az avionika is, s a gép egyetlen, nagyméretű kijelzővel rendelkezne.

Az ajánlat meglehetősen hasonló ahhoz, amit a Boeing évekkel ezelőtt az MMRCA tender nevű  indiai vadászrepülőgép beszerzési programra nyújtott be, összesen 126 darabra vonatkozóan. Azt a kiírást ugyan a francia Dassault Rafale nyerte, amelyből Új-Delhi viszont máig csak 36 gépet rendelt.

A mostani ajánlatból a haditengerészet mellett a hazai ipar is profitálhatna, mivel a Boeing a végső összeszerelést Indiában végezné, továbbá az ország a típushoz kapcsolódó globális ellátási láncban is szerepet kapna.

India jelenleg egyetlen repülőgép-hordozót, a STOBAR (short take-off but arrested recovery) rendszerű INS Vikramadityát üzemelteti, fedélzetén MiG-29K repülőgépekkel. Noha az Egyesült Államokban a katapultos CATOBAR (catapult to launch aircraft, it launches aircraft via a ramp) rendszerű hordozókról üzemelnek a Super Hornetek, szimulációk alapján nem lenne akadálya az INS Vikramadityáról, illetve az épülő INS Vikrantról történő felszállásoknak sem. India távlati terveiben egy harmadik hordozó üzembe állítása is szerepel, ez már lehetséges, hogy CATOBAR rendszerrel épülhet meg.

Forrás: Újra Super Hornetet ajánl Indiának a Boeing (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. január 19. 18:21
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat