honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
József főherceg bevonult Csernovicba
Világháború a napilapok tükrében: 1917. augusztus 1-től 7-ig
Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.


Párizsi lapok írnak a flandriai offenzíváról – olvashatjuk a Népszavában. „Öt napos tüzérségi előkészités után Flandriában hatvan kilométeres szakaszon az angol-francia, offenziva megindult. Mint rendesen, ezuttal is vérmes reményeket füznek a megkezdődött támadás apró sikereihez.”

„Angliában egy hét óta immár az ötödik miniszteri beszéd hangzik el a béke kérdéséről. Lloyd George kétszer beszélt, fölszólalt lord Robert Cecil és most legutóbb az angol külügyminiszter, Balfour. Még ha a miniszterek harciasan beszélnek is a béke kérdéséről, még ha az a szándékuk is, hogy a háboru további folytatásának szükségességét igazolják: a sok békebeszéd arra vall, hogy a tömegekben nagyon erös a béke vágy és a miniszterek ez ellen a vágy ellen, ez ellen a hangulat ellen próbálnak érvekkel és más hangulat fölszitásával hadakozni. Az angol békebeszéd az angol tömegekben növekvő békehangulatra vall” – írja a napilap.

„Csernovicot ma reggel harmadszor szabaditottuk föl a háboru három esztendeje során. Csernovic órákon muló fölszabaditása már tegnap nyilvánvaló volt, aminthogy fejtegetéseinkben erre rá is mutattunk (…)” – tudósít a Pesti Hírlap. Majd így folytatja: „Csernovic elfoglalását, mint Ludendorff és Arz egybehangzó közléseiből kiderül, tulajdonképen József főherceg hadseregarcvonalának északi szárnya kényszeritette ki azáltal, hogy a Nagy- Szereth és a Kis-Szereth völgye közötti mintegy tizenöt kilométeres szakaszon, a Komorestie - Davideny vonalon már tegnap áttörte az orosz frontot.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)

Aktuális videók
2018. május 25. 10:30
Békét a világnak! - videó
2018. május 25. 06:43
Pusztító tűzeső
2018. május 24. 12:50
Lővilágbajnokságra készen
2018. május 20. 06:18
Fehérvár köszöntötte katonáit
2018. május 19. 09:15
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat