honvedelem.hu
Célegyenesben a Miskahuszár-projekt
Tízéves álom válik valóra szeptember 29-én a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területén – ünnepélyes keretek között akkor avatják ugyanis fel a 12,5 méter magas, közel 100 tonnás Miskahuszár-szobrot.
A világ legnagyobb huszárszobraként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült alkotás utómunkálataival kapcsolatban a honvedelem.hu kérdésére Rohonczi István szobrászművész elmondta: a szobor szerkezetileg elkészült. Lebontották az öntőformákat, majd a szobrot újra felállványozva jelenleg a csiszolás és a hibajavítás folyamata zajlik.„Az utolsó előtti fázis pedig a festés lesz, amihez speciális betonfestéket használunk majd. Terveink szerint a huszártest homogén, sötétszürke árnyalatot kap, és maga a nemzetiszínű lobogó is fémes hatást fog kelteni, köszönhetően a vörösréz–ón–rézoxid színkombinációnak. A pitykék, a sújtások és a csákón lévő címer mind aranyozva lesznek” – mondta a szobrászművész.

Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) ügyvezetője érdeklődésünkre hangsúlyozta: mivel a szobor alig 150 méterre az autópályától magasodik, naponta rengetegen láthatják majd, és így a magyar huszár, a magyar katona mélyebben bekerül majd a nemzeti tudatba.„Érdekesség, hogy maga a magyar huszár alig egy hónapja lett hungarikum. Azt is szimbolikusnak érezzük, hogy a Miskahuszár-szobor éppen az egykori pákozdi csatatér területének szélén áll, azaz körülbelül eddig a vonalig juthatott el az ellenség, de tovább már nem. A szobrot, terveink szerint, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök avatja majd fel szeptember 29-én, a pákozdi csata emléknapján, egyben a szárazföldi haderőnem napján” – közölte az ügyvezető.

A közel százmillió forint értékű Miskahuszár-projekt Vlaszák Mihály vállalkozónak köszönhetően valósult meg, ám mint azt dr. Görög István kiemelte: jó ideje széles körű társadalmi összefogás övezi. A zsűrizett műalkotás tízesztendős tervezés és munka eredménye.

Az alkotásról további érdekességek a szobor facebook oldalán, illetve a projekt weboldalán olvashatóak.


Fotó: KEMPP

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat