honvedelem.hu
A férfi, aki negyven évig egy percet sem aludt
Az első világháború pokla iszonyú szenvedést zúdított a lövészárkokban harcoló katonákra, ám a rettenetes sérülésekkel kórházba kerülő sebesültek ellátása következtében nagyon gyorsan fejlődött az orvostudomány, legfőképpen a sebészet. Voltak azonban olyan esetek, amelyeket látva még a legjobban képzett orvosok is csak tanácstalanul álltak.
Az egyik ilyen esetről 1930. január 14-ei számában írt a „The West Australian” nevű újság. Az online is megtalálható rövid cikk szerint egy magyar kormányhivatalok, bizonyos Kern Pál (Paul Kern) immár 15 éve képtelen elaludni, azt követően, hogy 1915-ben fejlövést kapott a keleti fronton.


Az interneten fellelhető fotó szerint ez a férfi Kern Pál, aki 40 évig nem tudott elaludni

Mint olvasható: egy orosz katona lövedéke a fején találta el a magyar kormány tisztjét, akit eszméletlen állapotban szállítottak a lembergi kórházba. Itt tért magához, ám ezt követően már nem tudott újra elaludni, sőt az alvás igényét sem érezte. Eleinte még próbálkozott azzal, hogy erőszakkal álomba kényszeríti magát, ám ez nagyon kifárasztotta, így rövid időn belül feladta a küzdelmet, s inkább ébren maradt - írja az újság.

Később visszaszállították Budapestre, ahol a kor leghíresebb agysebészei és ideggyógyász szakemberei vizsgálták meg őt és a leleteit, ám nem tudtak rájönni arra, hogy mi miatt képtelen elaludni. Annyit sikerült csak kideríteniük, hogy az orosz katona lövedéke a Kern Pál frontális lebenyét érte és itt okozott ismeretlen mértékű roncsolást, aminek következtében a férfi elvesztette alvási igényét. Sőt soha többé nem is pislogott.


Egy korabeli újság illusztrációján Kern Pál egy lámpagyújtogatóval beszélget

Sebesüléséből felépülve Kern Pál leszerelt és hivatalnoki állást vállalt. A korabeli feljegyzések szerint az alvásképtelenség nem zavarta a munkája ellátásában, csak néha panaszkodott alkalmi fejfájásokra. 1955-ben halt meg, azaz 40 évig egy percet sem aludt. Ezzel - minden bizonnyal - világrekorder.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat