honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Nagyvasak mozgásban - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából
A délnyugat-angliai Bovington mellett található a világ egyik legnagyobb, harckocsikra és más harcjárművekre szakosodott múzeuma. Ott rendezik meg minden esztendőben azt a kétnapos fesztivált, melynek keretében az intézmény anyagának színe-java felvonul, és mozgás közben mutatkozik be a lelkes közönségnek.
Az idei rendezvény a brit fegyveres erők napján, június 24-én kezdődött, s létrejötte nagyban köszönhető a World of Tanks-játékáról méltán ismert Wargaming.net és a Bovington mellett található harckocsi múzeum immár több esztendőre visszanyúló együttműködésének. A 20 ezer jegy már elővételben elfogyott – nem véletlenül. Egy apró adat: jelen sorok írója csekély 700 képpel tért vissza Magyarországra és közel sem sikerült mindent megörökítenie, amit érdemes lett volna. Bovington a lánctalpas és gumikerekes kincsek 100 évet felölelő gyűjteménye okán méltán népszerű turistacélpont, de 2017-ben két különlegesség is kiemelkedett a kínálatból.

A kezdetek

1917. november 20-án reggel 6 óra 20 perckor a francia Cambrai városa mellett a Hindenburg-vonalat védő német katonák rémisztő hangokra és látványra lettek figyelmesek. Zömök, billegő, csikorogva előre vánszorgó fémszörnyek jöttek szembe – az első nagyszabású és igazán sikeres tanktámadás zajlott le aznap reggel. A Mark I-es lánctalpasok négy .303 kaliberű Vickers és egy Hotchkiss géppuskával felszerelt „női” és oldalanként egy-egy 6 fontos (57 milliméter űrméretű) Hotchkiss gyorstüzelő ágyúval ellátott „férfi” változatai délután négy óráig hét mérföld mélységben törték át a frontvonalat. A géppuskák nem tudtak kárt tenni a gépszörnyekben, csak a nehezen járható terep volt ellenfél a brit tankok számára. A századik évforduló megünneplése hiteles módon történt meg: három első világháborús tank csattogott be méltóságteljesen a központi bemutatótérre.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelent számában!)


Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat