honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Lengyel elismerést kapott egy magyar katona Szarajevóban
A lengyel EUFOR kontingens „PACI SERVIO” medálját kapta meg a napokban a bosznia-hercegovinai EUFOR-parancsnokságon szolgáló magyar főtiszt.


A lengyel EUFOR kontingens jelenlegi váltását adó 17. „Wielkopolska” Gépesített Lövészdandár június 30-án ünnepelte megalakításának 21. évfordulóját, amelyről a kontingens katonái ünnepélyes sorakozón emlékeztek meg. Az EUFOR-parancsnokságon szolgáló Nagy Róbert alezredes ezen az ünnepségen vehette át az elismerést Dariusz Huryń alezredestől, a lengyel kontingens parancsnokától.

Nagy Róbert alezredes - aki eredetileg a Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központ állományában teljesít szolgálatot - 2016 novembere óta vezeti a Képességfejlesztési és Kiképzési Osztály (Capacity Building and Training Division) alárendeltségébe tartozó Képességfejlesztési Alosztályt (Capacity Building Branch). Az alosztály összesen 33 fős állományában 9 ország (Albánia, Ausztria, Chile, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Románia, Spanyolország, Törökország) katonái szolgálnak. A Képességfejlesztési Alosztály összesen 10 kihelyezett tanácsadó csoporttal (Embedded Advisory Team - EAT) rendelkezik vezérkar-, műveleti és támogató parancsnokság-, valamint dandár szinten. Az alosztály tevékenyen hozzájárul az EUFOR ALTHEA művelet egyik legfőbb célkitűzésének megvalósításához, a bosznia-hercegovinai haderő képességfejlesztésének, kiképzésének támogatásához, ezáltal a jövőbeni euro-atlanti integrációjának elősegítéséhez.Ilyen nemzetközi környezetben a hatékony, eredményes és zökkenőmentes munkavégzés egyik záloga a beosztottakkal, a kollégákkal történő megfelelő kommunikáció, valamint munkakapcsolat kialakítása. „Ilyen sokszínű csapatot nem lehet pusztán erőből, pozícióból vezetni, mindenkivel meg kell találni a megfelelő hangot. Vannak kulturális és esetenként mentalitásbeli különbségek is, de ez természetes egy ilyen nemzetközi műveletben, ez adja a szépségét” - mondta Nagy Róbert alezredes, akinek ez a negyedik külszolgálata és tervezetten 2017 novemberéig marad Bosznia-Hercegovinában.

„Hat lengyel beosztottam van és mivel korábbi katonai tanulmányaimból kifolyólag beszélek lengyelül, velük - a művelet hivatalos nyelve, az angol mellett - az anyanyelvükön is szót értek” - tette hozzá Nagy alezredes.

Jelenleg közel húsz magyar katona szolgál Szarajevóban, az EUFOR ALTHEA művelet parancsnokságán egyéni törzsbeosztásokban.Fotó: lengyel EUFOR kontingens 13. váltás

Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat