honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Nem csak a szolgálatról szól...
Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFCYP) Magyar Kontingensének a ciprusi ütközőzónában folytatott békeműveleti tevékenysége sokszor kiegészül egyéb, nem katonai jellegű feladatokkal, amelyek közül legfontosabb a lakossággal történő kapcsolattartás és segítségnyújtás. Az itt szolgálatot teljesítő katonák sokszor humanitárius érzékenységükről és bajtársiasságukról is tanúbizonyságot tesznek.


A napokban köszönőlevél érkezett a magyar kontingens Athienou helyőrségben - az ENSZ-ütközőzónában - állomásozó 1. szakaszához.

A levélben a helyi idősek otthonának vezetősége fejezte ki köszönetét Makány Tamás hadnagynak, a szakasz parancsnokának és a katonáknak, hogy az általuk tett bejelentés után, késedelem nélkül nekiláttak az egyik eltűnt ápolt keresésének.

Az eset még április 26-án történt. A déli órákban két megrémült görög ciprióta ápolónő érkezett a Szent István táborba, s arról tájékoztatták a szakaszparancsnokot, hogy a helyi idősek otthonának egyik 83 éves – a külvilág felé nem kommunikáló - lakója eltűnt, s attól tartanak, hogy áttéved a török tűzszüneti vonalon.

A szakaszparancsnok azonnal elrendelte Athienou és a török tűzszüneti vonallal határos északi fő járőrút, valamint a becsatlakozó mellék-járőrútvonalak ellenőrzését. A feladatra átirányította a szolgálatban lévő két járőrt, továbbá riadóztatta a pihenőidejét töltő másik két járőrrajt. Eközben a szakasz parancsnokhelyettese, Peti Balázs hadnagy felvette a kapcsolatot az ENSZ török oldali katonai összekötőtisztjével, s fényképet, valamint pontos személyleírást küldött neki.

Ezt követően Makány hadnagy a két ápolónővel azonnal megkezdte a kutatást a zónában, a török tűzszüneti vonal mentén. Az erőfeszítés eredményes volt: 18 óra körül az ENSZ magyar békefenntartóival kiegészült, helyi civilekből verbuválódott kutatócsoport épen és egészségesen megtalálta az idős cipriótát.Fotó: a szerző felvétele

Aktuális videók
2018. április 20. 09:52
Csapatzászlót kapott a felderítő ezred
2018. április 19. 20:35
Sikeres együttműködés
2018. április 18. 15:02
Rendhagyó történelemóra a tizenkét isonzói csatáról
2018. április 17. 17:22
Esztergomban horgonyoz a Lajta
2018. április 13. 07:18
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat