honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Tűzszerész- és kutyás bemutató hajózással
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél jártak a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam hallgatói
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamának hallgatói június elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél (MH 1. HTHE) tettek látogatást.


A Balogh Péter ezredes vezette, tizenöt főtisztből álló csoportot Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta. A látogatás hangulatának az adott különlegességet, hogy a tanfolyamon hallgatóként vesz részt az ezred parancsnokhelyettese, Szilágyi Zsolt alezredes is.

A vendégek az alakulatot bemutató előadás után megismerkedhettek azokkal a speciális tűzszerész eszközökkel, amelyekkel a tűzszerész katonák végzik mentesítési feladataikat. A videoendoszkóp, a horogkötél-készlet, az EOD-9-es nehéztűzszerész-ruha, az aknamentesítő öltözet (LDE), a tűzszerész robotok (Andros F6A, Telemax), a fémkereső (VMH-3), a manipulátorkar (TM600) kapcsán bőven akadtak kérdések, mindenki kihasználta a lehetőséget arra, hogy „első kézből” kapjon róluk információkat. Amellett, hogy ezúttal kézbe vehették, megemelhették a tárgyakat, osztályos fokozattal rendelkező tűzszerészek mondták el a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat, válaszoltak a kérdésekre, beszéltek tapasztalataikról, élményeikről.A tanfolyam hallgatói az alakulat kiállítótermében Bábel Attila főtörzsőrmester előadásán csaknem teljes képet kaptak a robbanótestekről, a tűzszerészek oktatásának módszereiről és a mentesítési feladatokról. Annak érdekében, hogy a magasabb vezetői beosztás ellátására készülő főtisztek teljes képet kapjanak a tűzszerész munkáról, a Volkswagen T5, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautót, a kutyás utánfutóval kiegészített Mercedes Benz 270-et, a Mercedes Benz Unimog 4000-et, és a Cougar páncélozott tűzszerész felderítő gépjárművet is megszemlélhették.

Az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztály bázisán, az MH Hadikikötőben az eddig is sok érdekességet tartalmazó program az MH 1. HTHE Robbanóanyag-kereső Kutyás Század katonáinak bemutatójával folytatódott. A vendégek számára Pásztor Antal százados, századparancsnok részletezte a kutyavezetők és a keresőkutyák közös képzésének menetét és a látottakhoz részletes magyarázatot fűzött. A Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam hallgatói végül a dr. Daruka Norbert százados, az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztály parancsnoka által kormányzott aknamentesítő (AM) hajó fedélzetén ismerkedtek meg a hadihajósok életével, az AM-hajók paramétereivel és a „beavatási” szertartásokkal.Fotó: Tóbiás Tünde hadnagy

Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat