honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Bővül a felkészítés a tűzszerészeknél
Együttműködési megállapodást kötött az MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE), valamint a Magyar Robbantástechnikai Egyesület (MARE).
A Magyar Robbantástechnikai Egyesület szakmai napján, május 17-én írta alá Csurgó Attila ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka és Véghelyi Tibor, a MARE elnöke azt az együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként bővíteni tudják a honvéd tűzszerészek felkészítési és oktatási tematikáját. A MARE elsősorban a robbantástechnikával foglalkozó szakemberek szakmai összefogását tekinti céljának, ezzel együtt segít a megismerhető új információk, technológiák, kutatási eredmények terjesztésében. Eddig is együttműködött a robbantástechnikával kapcsolatos feladatokat ellátó szervezetekkel, a kooperáció azonban szintet lépett a mostani megállapodással.Mint Csurgó Attila ezredestől megtudtuk, a közös munka elindításában a tavaly nyáron bekövetkezett súlyos tűzszerészbaleset is szerepet játszott. „Négy kollégánk az életét vesztette, egy pedig súlyosan megsérült egy bomba felrobbanásakor. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűséggel a szerkezetben lévő robbanóanyag kémiai változásai okozhatták a tragédiát. A Magyar Robbantástechnikai Egyesület szakemberei hosszú évtizedek óta kutatnak ezen a speciális területen, így általuk bővíteni tudjuk a meglévő oktatási rendszerünket. Az együttműködés révén még részletesebben be tudjuk építeni a felkészítés tematikájába azt a területet, amely a robbanóanyagok kémiai változásaival és azokkal a vegyi folyamatokkal foglalkozik, amelyek a hosszú idő óta föld vagy víz alatt lévő világháborús eszközökben esetleg bekövetkezhetnek” – mondta Csurgó ezredes.

Az ezred a megállapodás értelmében az egyesületet a rendezvényeken segíti a közös megjelenéssel, logisztikai és infrastrukturális támogatással. Véghelyi Tibor szerint az egyik legfontosabb szegmense a dokumentumnak a kölcsönös toborzás lehetősége, így azok a szakemberek, akiket katonai tűzszerésszé képeznek, tagjai lehetnek az egyesületnek is. „Sokan több évtizede dolgozunk, kutatunk, publikálunk ebben a szakmában, s bár mi a civil, polgári területen működünk, a két szektor közötti kapocs és bizonyos fokú átjárhatóság nélkülözhetetlen számunkra és a honvédség számára is. Az elkövetkezendő tíz-tizenöt évben generációváltásra lesz szükség, szeretnénk a tudásunkat a fiatalabbaknak átadni” – hangsúlyozta a MARE elnöke.A közeljövőben az ezred további megállapodásokat köt majd. Következő partnerük az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara lesz annak érdekében, hogy a tűzszerészek még sokrétűbb és alaposabb felkészítést kapjanak.

Fotó: Tóth László

Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat