honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Megemlékezés és toborzónap Hajdúhadházon
Vay Ádám, a hajdúhadházi Kiképző Bázis névadója születésének 360. évfordulója alkalmából egész napos programsorozattal ünnepelt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. A rendezvénnyel párhuzamosan toborzónapot tartottak.


Dr. Bene János történész, muzeológus, a Jósa András Múzeum igazgatója és a Magyar Huszár Alapítvány titkára beszédében elmondta: szép és követésre méltó az a hagyományápolás, amely az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folyik, mert a szabadságharcos erdélyi fejedelem, a névadó mellett évről évre megemlékeznek a kiképzőbázis névadója, Vay Ádám születésnapjáról is. „360 év. Nem teljesen kerek ez a szám. De ha komolyan vesszük és komolyan gondoljuk a hagyományápolást s a hagyományok teremtését, akkor minden esztendőben meg kell emlékeznünk és minden esztendőben szánnunk kell egy röpke kis időt erre a megemlékezésre. Emlékeznünk kell, vissza kell mennünk a múltba, hogy abból, a nagy kuruc életéből, a szabadságharc történéseiből erőt merítsünk napi munkáinkhoz” – mondta dr. Bene János.Az ünnepi beszéd után Vay Ádám szobrának koszorúzásakor a házigazdákon kívül a meghívott vendégek is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Az ünnepi eseményekkel párhuzamosan a katonai pálya iránt érdeklődőknek tartottak toborzónapot. „Azt gondolom, jó példa az országban bárhol az, ahogyan a hajdúhadháziak befogadják, szeretik és támogatják a Magyar Honvédséget, azon belül is az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt. Úgy gondolom, hogy egy kiváló lehetőség nemcsak a helybelieknek, hanem a megyének is az, hogy az alakulat itt van” - mondta dr. Ruszin Romulusz, az alakulat parancsnoka.A toborzónapi köszöntő után a Debrecen Helyőrségi Zenekar előadását hallhatta a közönség. A helyszínre kilátogatókat statikus és dinamikus bemutatók várták. Az érdeklődők közelről megnézhették a BTR-80 típusú harcjárművet, megismerkedhettek a hadi sebesültellátás eszközeivel és módszereivel, az alakulat fegyvereivel, haditechnikai eszközeivel.A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj látványos közelharc-bemutatója végén a vállalkozó szellemű civilek testközelből is megtapasztalhatták az önvédelem rejtelmeit, de a legnagyobb sikert mégis a harcászati bemutató aratta.Fotó: Szalka Miklós őrvezető

Forrás: Megemlékezés és toborzónap Hajdúhadházon (www.bocskaidandar.hu)
Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat