honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Bemutatták Limanowában a Halhatatlanok című dokumentumfilmet
A limanowai csata 102. évfordulója alkalmából a lengyel városban is bemutatták a HM Zrínyi Nonprofit Kft. közreműködésével készített Halhatatlanok - Limanowa, a magyar győzelem 1914 című történelmi dokumentumfilmet. A város szervezésében rendezett három vetítésen ezren vettek részt, a premieren 102 évvel ezelőtt elesett Muhr Ottmár ezredes unokája, Muhr Albert volt a díszvendég.
Az első világháború első fél évének történetét feldolgozó történelmi dokumentumfilmet a Katonai Filmstúdió gyártotta, forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián, társrendezője a stúdió vezetője, Wonke Rezső volt.

A film a Muhr Ottmár vezette soproni Nádasdy-huszárezred szemszögéből tárja fel az eseményeket a frontra vonulástól egészen az 1914 decemberében lezajlott döntő jelentőségű győzelem végéig. A dokumentumfilm főszereplője egy soproni közhuszár, Ujhegyi Béla fia, Ujhegyi János, aki büszkén ápolta édesapja emlékét és a limanowai győzelem történéseit. Az Ujhegyi család emlékeit történészek egészítik ki, a huszárokat pedig hagyományőrzők és színészek jelenítik meg a dokumentumfilm illusztrációs jeleneteiben.A lengyelországi bemutatón Marek Sukiennik, a limanowai hagyományőrző egyesület vezetője méltatta az alkotást. Kiemelte: a dokumentumfilm úgy dolgozza fel a soproni huszárok történetét, hogy közben nem felejti el a lengyel-magyar fegyverbarátság jelentőségét, mely abban az időben meghatározó volt mindkét nemzet számára. A film Jozef Pilsudski tábornok szerepét, valamint a lengyelek részvételét is tárgyalja, miközben feldolgozza az első világháború galíciai eseményeinek fontos mozzanatait.

A film bemutatóján Muhr Albert hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a dokumentumfilmet minél több fiatal lássa, beszéljenek a közös hősökről, tanuljanak tőlük. Épp ezért volt számára maradandó emlék, hogy Limanowa város szervezésében több száz iskolás láthatta elsők között a dokumentumfilmet.Bárány Krisztián kiemelte: a dokumentumfilm közös hőseinkről szól, éppen ezért tartja fontosnak, hogy ápoljuk a limanowai hősök emlékét. Hozzátette, az 1914-es győzelem napja évtizedeken át nemzeti ünnepe volt a magyarságnak, nemcsak azért mert Limanowánál az Osztrák-Magyar Monarchia erői megállították az orosz gőzhengert, hanem azért is, mert a pürroszi győzelemből erőt merített a magyarság, ahogy a lengyelek is.

A film címe nem véletlenül lett Halhatatlanok. Egy, a limanowai csatában részt vett huszártiszt nevezte annak a harcok során elesett lengyel, s magyar katonákat.

A dokumentumfilmet szakértő történészek, és katonai hagyományőrzők is segítették, elkészítését levéltári kutatások előzték meg.


Kapcsolódó tartalom
Aktuális videók
2018. június 21. 19:04
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat