honvedelem.hu
„Ez a vonat egy mementó…”
Idén ötnapos útra indul az Isonzó Expressz. A különvonat új kocsival gazdagodott, amely a Doberdó nevet kapta. Az avató ünnepséget Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartották május 2-án, hétfőn.


Több mint tizenöt hónapig tartott az első világháborúban az az ütközetsorozat, amelyet isonzói harcok néven ismer a történelem. Az összecsapások egyik legismertebb és legvéresebb helyszíne a Doberdó-fennsík volt. A MÁV Nosztalgia Kft. tavaly már óriási érdeklődés mellett útnak indított emlékvonata, az Isonzó Expressz új kocsijának névadásával a doberdói csaták áldozatainak állít emléket.

A Doberdó avató ünnepségén részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, dr. Téglás Gyula alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának centenáriumi programiroda-vezetője, Maria Assunta Accili az Olasz Köztársaság, és Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete, Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője, Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, T. Hámori Ferenc az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Hagyományőrző Tagozatának vezetője.Lezsák Sándor ünnepi beszédében a múlt jelent és jövőt összekötő szerepét hangsúlyozta. Az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a nemzeti öntudaton túl az Isonzó Expressz a népek barátságát is erősíti. „Minden nemzedéknek vissza kell hódítani a múltat. A mi múltunk szerves része a Nagy Háború, a vonat utasai pedig éppen az emlékezéssel tudják majd visszahódítani azt” – mondta.

Dr. Téglás Gyula alezredes köszöntőjében a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elkötelezettségéről beszélt az Isonzó Expressz szervezése kapcsán. „Számunkra ez egyfelől természetes, másfelől megtisztelő feladat. Természetes azért, mert a letűnt korok hős magyar katonáira emlékezni a Magyar Honvédségnek kötelesség, megtisztelő azért, mert a szervezők már az Isonzó Expressz megvalósításának a kezdetén közreműködő partnerként gondoltak a Honvédelmi Minisztériumra” – mondta a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal munkatársa, hozzátéve: a Doberdó és az Isonzó a hősi magyar áldozatvállalás jelképei, ezért a hivatal olyan szervező munkát végzett, amelytől világossá válik a zarándokút katonai jellege.A magyarországi olasz és szlovén nagykövet egyaránt a múlt örökségeként ránk maradt békés egymás mellett élést emelték ki köszöntőjükben. Maria Assunta Accili nagykövet asszony családi vonatkozásban is érintett az egykori eseményekben, miután nagyapja is harcolt az első világháborús helyszíneken. „Mementó ez a vonat, a háborús őrület mementója” – mondta a nagykövet, kiemelve: „ma már mindannyian ugyanazon az oldalon állunk, magyarok, szlovének, olaszok és osztrákok. Isonzó és Doberdó legfontosabb figyelmeztetése az, hogy soha nem követhetünk el még egyszer olyan hibákat, amelyek egy világégéshez vezethetnek.”

Ksenija Škrilec szlovén nagykövet - megköszönve az Isonzó Expressz indításában részt vevők munkáját - szintén a békét hangsúlyozta: „egy ilyen jellegű események, egy ilyen közös emlékezés a leghatásosabb módja annak, hogy gyermekeinket békés együttélésre neveljük.”Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója az idei Isonzó Expresszel kapcsolatos újdonságokat ismertette. Elmondta, hogy a tavalyihoz képest bővült a program: az út öt napig fog tartani, 2016. július 17-21. között. A különvonat a körutazás során bejárja a Nagy Háború egykori olasz frontjának a mai Szlovénia és Olaszország határára eső hadműveleti területeit, megemlékezve az ott elesett több százezer katonáról. Az útvonal is más lesz, a szerelvény ezúttal a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik majd. A vonat Orfeum kocsijában útközben fellép a Sebő együttes, míg egy másik élménykocsiban történészek tartanak majd előadásokat.A tájékoztató szerint az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 100 évvel ezelőtti csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét. Az utazás zárónapján, július 21-én kerül sor a központi megemlékezésre. A Magyar Vörös Kereszt Egylet egykori kórházának temetőjében, a svetói katonai temetőben közös szlovén-magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek meg az I. világháborúban elesett hősökről.(A tavalyi Isonzó Expresszről készül tudósításainkat ide kattintva olvashatják el!)

Fotó: Rácz Tünde


magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat