honvedelem.hu
Lezuhant egy amerikai katonai helikopter Japánban
A tengerbe zuhant egy amerikai katonai szállítóhelikopter augusztus 12-én, szerdán a Japán déli részén fekvő Okinava szigeténél – közölte egy helyi tisztviselő.
Kato Kentaro, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az amerikai hadsereg UH-60-as típusú helikoptere a Kadena légi támaszponttól 30 kilométerre keletre esett a tengerbe, fedélzetén öten voltak. Három embert kimentettek, állapotukról nincs hír. Két embert még keresnek. A japán parti őrség őrhajókat és repülőgépet küldött az elveszett emberek felkutatására. A baleset feltehetően ahhoz a helyhez közel következett be, ahova a Futenma amerikai légi támaszpontot átköltöztetnék.

Az Okinava szigetén lévő bázison van a Japánban állomásozó mintegy 50 ezer amerikai katona több mint fele. A japán sziget sok lakója ellenzi a bázis elköltöztetését, mivel inkább a támaszpont teljes megszüntetését szeretné.

A két ország 1996-ban állapodott meg abban, hogy az amerikai tengerészgyalogság Futenma légi támaszpontját áthelyezik Okinava egy olyan pontjára, a 62 ezer lakosú Nago város egyik kerületébe, amely nem olyan sűrűn lakott, mint a létesítménynek most helyet adó, 94 ezer lelkes Ginovan város. Így a repülőgépek zaja kevésbé lenne zavaró, feltehetőleg csökkenne a közúti balesetek száma a környéken, valamint a katonák által elkövetett bűncselekményeké is.

A tavaly újraválasztott Inamine Szuszumu polgármester azonban nem egyezik bele a költöztetésbe, és azt mondta, hogy azt minden lehetséges eszközzel, elsősorban az építési engedélyek megtagadásával, akadályozni fogja.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat