honvedelem.hu
Harci repülőgép zuhant egy forgalmas szíriai piacra
Lezuhant egy forgalmas piacra augusztus 3-án, hétfőn a kormányerők egyik harci repülőgépe Észak-Szíriában, aminek következtében sok civil életét vesztette – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport.
A londoni székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a katonai gép az Idlíb tartománybeli Ariha központjában csapódott be, miután csapásokat mért a város több pontjára. A gép támadása, majd lezuhanása következtében legalább 27-en meghaltak, és többtucatnyian megsebesültek. Az áldozatok többsége civil. A piacot a becsapódó repülő porig rombolta.

A szíriai hadsereg egyelőre nem adott tájékoztatást a történtekről, így nem tudni, hogy a gép műszaki meghibásodás miatt zuhant le vagy lelőtték. Ez utóbbit egyes források kizárják. Arihát még májusban foglalta el a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló egyik felkelőcsoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Front irányítása alatt áll, és jelenleg a Törökországgal határos Idlíb tartomány nagy részét ellenőrzése alatt tartja.

Az észak-szíriai tartomány szomszédos a Földközi-tenger partján elterülő Latakia tartománnyal, amely az Aszadot is tagjai között tudó síita alavita közösség fellegvárának számít.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat