honvedelem.hu
Megkezdődött Mórahalomnál az ideiglenes kerítés mintaszakaszának építése
Megkezdődött a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építése; a mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel - közölte a belügyi és a honvédelmi tárca hétfőn.


A Belügyminisztérium (BM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közös közleménye szerint hétfő reggel 8 órakor rendőri biztosítás mellett kezdte meg a munkálatokat a Magyar Honvédség. A feladatban jelenleg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt összesen 43 fővel. A katonák a technikai eszközöket nyolc járművel, a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat - fakivágást, aljnövényzetirtást, talajmunkákat, útépítést - végeznek. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak. A munkálatok jelenlegi szakaszában a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei együttesen végzik egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését.

A két tárca közleményében azt írta: Európát érintő problémává vált a kontinens felé irányuló illegális bevándorlás. Magyarországra Szerbián keresztül naponta átlagosan ezer illegális határátlépő érkezik, így súlyos problémává vált az illegális bevándorlás és kiemelt feladattá annak kezelése. Idén eddig 78 190 tiltott határátlépőt regisztráltak, közülük 77 600-an érkeztek a szerb határon keresztül. A közleményben felidézték azt is: a kormány 2015. június 17-én hozott határozatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére, ebben elrendelte a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú és 4 méter magasságú határőrizeti célú ideiglenes kerítés építését.

Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot szombaton írta alá a parlamenti információs rendszer szerint, a Magyar Közlönynek azonban azóta még nem jelent meg száma, így azt ott nem hirdették ki. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba.Fotó: Snoj PéterKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Megkezdődött Mórahalomnál az ideiglenes kerítés mintaszakaszának építése
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat