honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Dale Dye: Vietnam és Hollywood veteránja
Dale Dye nevéhez számtalan háborús film fűződik. Katonai szakértőként általános feladata, hogy a rendezők által vászonra vitt elképzeléseken még a legkritikusabb katonák és veteránok se hördülhessenek fel. Szaktudása korántsem légből kapott, hiszen tengerészgyalogosként a vietnami háborúban is szolgált.


A háború után továbbszolgált a kötelékben, majd nyugdíjazásakor eltökélte, hogy változtat az addigi – számára sokszor komikus – filmkészítési szokásokon. Los Angelesbe költözött, hogy beépülhessen az álomgyárba, mint katonai szakértő. A filmesek persze sorra csapták rá az ajtót, azt gondolván, hogy Dye is csak egy feltörekvő figura, aki a spanyolviaszt próbálja meg új köntösben eladni.

Oliver Stone látta meg benne először a tehetséget, amikor az 1986-ban bemutatott, A szakasz című moziját kezdte rendezni. Magával szemben támasztott elvárásai pont egyeztek mindazzal, amit Dye felkínált számára: egy, a valósághoz közeli, meghökkentő film, amely valóban bemutatja mindazt a szenvedést, mocskot és őrületet, amit a háború jelent.A film sikere után Dale Dye nevét felkapta az ipar. Olyan filmekhez keresték szaktudását, mint a Született július negyedikén, a Ryan közlegény megmentése, illetve Az elit alakulat és testvérsorozata, A hős alakulat. Persze a szemfüles nézők azt is kiszúrhatták, hogy az általa felügyelt alkotásokban rendszeresen meg is jelent egy-egy cameo erejéig. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy szakértelme nem csak lexikális tudásán alapul, hanem azon a három vietnami missziós szolgálaton is, amelyek mindegyikére önként jelentkezett. Ez idő alatt háromszor érdemelte ki a sebesülésért járó Bíborszív kitüntetést, valamint hősi helytállásáért egyszer a Bronz csillagot. „’68-ban, a Tet-offenzíva alatt találat érte a kezem, és egy srapnel fúródott az államba. Mindezt úgy, hogy beosztásom szerint egy háttértámogató szakaszban voltam, de annyira irigyeltem azokat a kemény srácokat, akik az első vonalban harcoltak, hogy bekéredzkedtem közéjük. Ugyan mondták, hogy nem vagyok még felkészülve, de én csak azért is menni akartam” – idézte fel egy interjúban első harci sebesülését Dye. Sérülései ellenére halált megvető bátorsággal ugrott ki védelmi állásukból, hogy egy elhagyatott lövészárokból lőszert szerezzen egy M60-as géppuskához. Tettével szakaszuk sikeresen megállította az ellenség támadását. Önfeláldozásra kész viselkedésével kiérdemelte a Bronz csillag kitüntetést.Mint bajtársai mondták, ezekkel a sebekkel még egészen könnyen megúszta a tűzkeresztséget. Dale Dye többé nem volt támogató, igazi frontvonalbeli harcossá vált, s eztán így is kezelték. Mindemellett a tengerészgyalogság hadvezetése kinevezte őt haditudósítónak is. Utóbbinak hála több harcban volt része, mint bajtársai nagyjának. Vietnami szolgálata alatt harminc egy nagyobb csatából vette ki a részét hol mint katona, hol mint tudósító.

Filmes munkái mellett a második öbölháború alatt egy, az amerikai katonáknak szóló rádiónak is dolgozott, heti kétórás műsorában szórakoztatta a harcok között pihenőket. Mindemellett számos könyvet is írt, többek között vietnami emlékeiről és legutóbb az Oszama bin Laden ellen indított különleges műveleti támadásról is.

Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat