honvedelem.hu
Bevetésen a Smart Energy
A Capable Logistician 2015 gyakorlat keretén belül mutatkozik be minden nemzet számára a Smart Energy technológiája is. Az okos energia felhasználásának alapelve, hogy a katonai alakulatok különböző erőforrásait a lehető legjobban hasznosítva vessék be tevékenységeik során.


A Smart Energy technológia gondolkodásmódját legegyszerűbben az energiaspórolás jelzővel lehet elmagyarázni. A fő cél, hogy minden rendelkezésre álló energiaforrást – legyen az akár kézifegyverre szerelt lámpaakkumulátor, vagy akár egy egész műtőt ellátó generátor – a lehető leghasznosabban vegyenek igénybe a katonák. Ennek érdekében a Capable Logistician 2015 gyakorlatra kitelepült Smart Energy csoport szakemberei minden nemzet és alakulat esetlegesen előforduló erőforráshiányát igyekeznek ellátni a bakonyi gyakorlótéren.Első megmérettetésük alkalmával egy ROLE-1-es minősítésű elsősegélyellátó-hely áramkimaradását kellett helyreállítaniuk. A hibabejelentést követően a Smart Energy vezetése úgy döntött, hogy egy utánfutóra felépített napkollektort küldenek a bajba jutott egészségügyi állomáshoz. A gyakorlaton használt, pár perc alatt összecsomagolható napelem fele egyébként annyi áramot generál, ami ellátná egy átlagos háztartás fogyasztását.

A vontatást követően a szakemberek pillanatok alatt újratelepítették a napkollektort, ami azonnal megkezdte működését, újra áram alá helyezve az elsősegélyt nyújtó sátor világítását és műszereit.Fotó: Dévényi Veronika


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Bevetésen a Smart Energy
Bevetésen a Smart Energy / 1 Bevetésen a Smart Energy / 2 Bevetésen a Smart Energy / 3 Bevetésen a Smart Energy / 4
Bevetésen a Smart Energy / 5 Bevetésen a Smart Energy / 6 Bevetésen a Smart Energy / 7 Bevetésen a Smart Energy / 8
Bevetésen a Smart Energy / 9 Bevetésen a Smart Energy / 10 Bevetésen a Smart Energy / 11 Bevetésen a Smart Energy / 12
Bevetésen a Smart Energy / 13 Bevetésen a Smart Energy / 14 Bevetésen a Smart Energy / 15 Bevetésen a Smart Energy / 16
Bevetésen a Smart Energy / 17 Bevetésen a Smart Energy / 18 Bevetésen a Smart Energy / 19 Bevetésen a Smart Energy / 20
Bevetésen a Smart Energy / 21 Bevetésen a Smart Energy / 22
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat