honvedelem.hu
A rendszerváltás egy igazi sikertörténet volt
Elementáris erejű sikertörténetnek nevezte a rendszerváltást Orbán Viktor miniszterelnök május 6-án szerdán a Parlamentben rendezett konferencián, amelyen jelen volt - mások mellett - Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is.


A miniszterelnök a Veritas Történetkutató Intézet által az 1990-ben szabadon megválasztott Országgyűlés megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián úgy fogalmazott: mai szemmel nézve az akkori eseményekhez való viszonyulásunk már nem olyan közvetlen vagy töretlen, mint egykor.

„Inkább a negatívumokat és a hibákat látjuk” – tette hozzá. Akkori szemmel nézve ugyanakkor a mostani Magyarországot talán el sem hinnénk, hogy ennyi buktatón keresztül, ilyen rövid idő alatt ilyen messzire eljutottunk – mondta.Orbán Viktor hangsúlyozta: a legnagyobb elismerés hangján kell megemlékezni Antall Józsefről, a szabad Magyarország első miniszterelnökéről. Neki szánta a sors azt az embert próbáló feladatot, hogy a „belpolitika Szküllái és a külpolitika Kharübdiszei között átvezesse hazánkat a slampos diktatúrából a képviseleti demokráciába, a tervgazdaságból a piacgazdaságba”.

2010-re - tette hozzá a kormányfő- sok magyar a rendszerváltás vesztesének érezte magát, útközben „megtört, elfogyott az a lendület, energia és lelkesedés, amely az 1990-es évek elejét még meghatározta”. A fordulat – Orbán Viktor szavai szerint – 2010-ben következett be, amikor a kétharmados többség sikerre vitte „az elmaradt forradalmat”, és 2014-ben, a második kétharmados felhatalmazással a magyarok pontot tettek sok több évtizedes vita végére is.Az elmúlt öt évben beindult a gazdaság, megadóztatták a nemzetközi cégeket és bankokat, valamint hazaküldték az IMF-et – sorolt az eredményeket Orbán Viktor. „Védjük a családokat, munkát adunk segély helyett, kiállunk a magyar érdekek mellett Brüsszelben, és visszaszereztük a nemzeti szuverenitásunkat is” – hangsúlyozta a kormányfő.

A konferencián - amelyet a Parlament Felsőházi termében tartottak - mások mellett felszólalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Boross Péter egykori miniszterelnök és Kádár Béla akadémikus is.Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat