honvedelem.hu
Önálló lett az alakulat
„A zászlóalj jogállásának megváltozása több feladattal és a törzs felelősségének növekedésével jár majd a jövőben. Bízom benne, hogy képesek lesznek szembenézni az új kihívásokkal!” – hangsúlyozta az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj szolgálati alárendeltségének módosítása alkalmából Szolnokon rendezett állománygyűlésen Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke március 30-án, hétfőn.
Április 1-jei hatállyal az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szolgálati alárendeltségébe került a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj. Az alakulat új megnevezése: Magyar Honvédség 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj lesz. Az átadás-átvétel megtörténtét rögzítő jegyzőkönyvet március 30-án írta alá Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka és Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke.„Szomorúság, öröm, büszkeség és köszönet. Ezek az érzések kavarognak most bennem. Szomorúság, hiszen több mint tízéves időszak zárul le azzal, hogy a zászlóalj kikerül az MH 25. Klapka György Lövészdandár alárendeltségéből. Ugyanakkor öröm és büszkeség tölt el, ahogy visszatekintek az elmúlt időszakra, a sok kihívásra és a közösen elvégzett feladatokra. Kívánom, hogy az elkövetkezőkben is találják meg a számításaikat, választott hivatásukban leljenek örömet, érjenek el kiemelkedő sikereket! A feladatok, amelyek az alakulat előtt állnak, kitartást, áldozatkészséget és hivatástudatot követelnek. Ehhez kívánok sok sikert, erőt, egészséget, s ahogy eddig is, úgy a jövőben is legyenek bárhol és bármikor bevetésre kész!” − köszönt el a zászlóaljtól Horváth tábornok.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának üdvözletét Huszár vezérőrnagy adta át az állománygyűlés résztvevőinek. „A szolgálati alárendeltség megváltozása a jövőben sem jelent elszigeteltséget. A kitűzött célok elérésében, a meghatározott feladatok végrehajtásában, a jelentkező akadályok leküzdésében továbbra sincsenek egyedül. Az összhaderőnemi parancsnokság vezetésének, törzsének szakmai támogatására mindig számíthatnak. Törekedjenek a jövőben is a zászlóalj reagálóképességének megőrzésére, a haditechnikai eszközök hadrafoghatóságának fenntartására, elért képességeik megőrzésére és új képességek elsajátítására, a kiképzés hatékonyságának növelésére, aktív nemzetközi szerepvállalásra, racionális, ésszerű és takarékos gazdálkodásra, az általános rend és a katonai fegyelem erősítésére!” − fogalmazta meg elvárásait Huszár tábornok, aki beszédében személyes érintettségét is jelezte, mivel 2010-ben egy rövid ideig a tatai dandár parancsnoka volt.Dr. Lippai Péter ezredes, aki évekkel ezelőtt zászlóaljparancsnokként szolgált a tatai dandárnál, ugyancsak személyes emlékeit felelevenítve köszönt el eddigi elöljárójától, akinek segítő együttműködését emléklappal és ajándéktárggyal köszönte meg. Természetesen Horváth tábornok sem érkezett üres kézzel: a dandár pajzsát és egy régi fényképet őrző bekeretezett emléktárggyal köszönte meg a közös munkát.

* * *

Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj jogelődje 1993. szeptember 1-jén alakult meg mint MH 88. Légimozgékonyságú Zászlóalj. A Magyar Köztársaság akkori elnöke, Göncz Árpád 1994. június 27-én csapatzászlót adományozott a katonai szervezetnek. A haderő-átalakítás keretein belül 1996. március 1-jével létrejött az MH 88. Gyorsreagálású Zászlóalj. A korábbi évek munkájának elismeréseként 2000. október 1-jén mint MH 1. Könnyű Vegyes Ezred jelenik meg a hadrendben, ekkor létszáma meghaladta az ezer főt. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljat 2004. szeptember 1-jén alapították meg. A zászlóalj tevékenységének elismeréseként, a Magyar Köztársaság elnökétől a csapatzászló adományozásával egy időben kapta meg az első zászlószalagot, majd 2005-ben a második szalagot. A harmadik szalagot Szolnok Megyei Jogú Város polgármesterétől 2005-ben kapta. A 2013-as dunai árvízi védekezésben nyújtott kiemelkedő helytállás kapcsán megkapta a negyedik szalagot majd a huszadik, jubileumi évfordulón − a hadszíntereken nyújtott munka elismeréseként − az ötödik szalagot érdemelte ki Szolnok Megyei Jogú Város polgármesterétől.

A zászlóalj fő feladatai:
  • Katonai műveletek végrehajtása a haza védelme, a szövetségben vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében.
  • Alegységeiből alkalmi harci köteléket alakítva, együttműködve a légierővel és más szárazföldi támogató kötelékekkel váratlan, katonai erő alkalmazását igénylő műveletek végrehajtása.
  • Hagyományos erőkkel nem vagy nehezen megoldható speciális feladatok végrehajtása.
  • Harci kutató-mentő feladatokban való részvétel.
  • A személyi állományának és kötelékeinek a rendeltetéshez kapcsolódó általános és szakkiképzése, összekovácsolása.
  • Katonai rendfenntartói feladatokra való felkészülés. 


Fotók: a szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj
Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 01 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 02 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 03 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 04
Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 05 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 06 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 07 Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 08
Szolnok: önálló lett a Könnyű Vegyes Zászlóalj / 09
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat