honvedelem.hu
A limanovai hősök emlékezete
A száz évvel ezelőtt lezajlott csata emlékére tartottak ünnepséget a lengyelországi Limanovában. A december 13-i, szombati megemlékezés részeként a város főterén ünnepélyes keretek között köszöntötték azokat a magyar huszárokat, akik elődeik útját bejárva tisztelegtek a hősi halottak előtt.
A város főterén rendezett megemlékezés előestéjén, a nemzetközi tudományos konferenciát követően dr. Kovács Vilmos ezredes nyitotta meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítását, amely részletesen mutatja be a környékbeli harcok történetét.

A december 13-i ünnepségre számos magyar és lengyel hagyományőrző alakulat érkezett, amelyek valóságos időutazást varázsoltak a főtéren összegyűlt érdeklődők elé. Korabeli, kétfedelű repülőgép, tábori konyha, kovácsműhely és egy géppuskaállás diorámája tették kézzel foghatóvá az immáron száz évvel ezelőtt lezajlott csata mindennapjait.A lengyelek ma is tisztelettel emlékeznek a limanovai csata hősére, Muhr Ottmár ezredesre. A 9. Nádasdy-huszárezred parancsnoka lóról szállt huszárjai élén fergeteges rohammal verte vissza az osztrák−magyar állásokra törő oroszokat. A csata mindkét oldalon hatalmas veszteséggel járt, itt halt hősi halált Muhr ezredes is.

Az ünnepségen részt vett a legendás parancsnok unokája is. Muhr Albert, miután felidézte nagyapja élettörténetét, egy különleges emléktárggyal ajándékozta meg Limanova polgármesterét. Az immáron több mint százéves üvegpoharat még nagyapja hozta el személyes felszerelései között a galíciai frontra. A hős unokája úgy vélte, hogy e fennmaradt ereklyének a városban a helye. A főtéren rendezett ünnepséget a Magyar Honvédség Központi Zenekarának előadása zárta.Amint arról az elmúlt hetekben is beszámoltunk, a nyolc lovas alkotta, Ádám Barnabás ezredes vezette huszáremlékportya lovasai november 28-án indultak Várpalotáról, és kéthetes, küzdelmes utat maguk mögött hagyva érkeztek Limanovába. A Nagy Háború hőseinek emléke előtt tisztelgő magyar huszárokat – a városban rendezett nemzetközi megemlékezés részeként – ünnepelve fogadták a Beszkidek lábánál fekvő lengyel város főterén.

(A limanovai csata századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség vasárnap folytatódik. Erről természetesen mi is tudósítunk!)Fotók: a szerző felvételei

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat