honvedelem.hu
Kivonul az ukrán közszolgálat a szeparatista területekről
Petro Porosenko ukrán elnök november 15-én elrendelte minden közszolgálati intézmény kivonását az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területekről. Rendeletében Porosenko arra utasítja az ukrán kormányt, hogy egy héten belül tegye meg a lépéseket „a terrorellenes műveletek különböző területein lévő (ukrán) állami vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének beszüntetésére”.
A döntés egyebek között az iskolákra, a kórházakra és a mentőszolgálatokra vonatkozik - mondta a francia hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztségviselő. „Végleges döntésről van szó, ezzel vége lesz a kisded játékoknak - tette hozzá a tisztségviselő. - Minden államilag finanszírozott intézményt kivonunk.” Az így felszabaduló forrásokat humanitárius segélyek formájában juttatják vissza az érintett kelet-ukrajnai régió lakosságának.

Porosenko rendelete egyenes következménye annak, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokban” november 2-án új vezetőket és parlamentet választottak. A választások eredményét Oroszországon kívül senki nem ismerte el. Két nappal később Porosenko bejelentette, hogy Ukrajna kénytelen szigorúbban fellépni, katonailag és gazdaságilag is elszigetelni a lázadók ellenőrzése alatt álló területeket.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat