honvedelem.hu
ENSZ békefenntartókat rabolt el az al-Kaida szíriai szárnya
Negyvenhárom ENSZ-békefenntartót rabolt el a Golán-fennsík szíriai részén egy fegyveres csoport - közölte a világszervezet augusztus 28-án, csütörtökön. Sajtójelentések szerint az al-Kaidához köthető iszlamista felkelők voltak a tettesek.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatala szerint a békefenntartók a szíriai hadsereg és „más fegyveres elemek” közti „heves harcok közepette” kerültek fogságba csütörtök reggel. További 81 kéksisakos őrhelyén rekedt a harcok miatt.

Az ENSZ Golán-fennsíkon állomásozó, a Szíria és Izrael közti határterületet ellenőrző katonai missziójának (UNDOF) tagjait - köztük számos fülöp-szigeteki békefenntartót - az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Front fegyveresei ejtették fogságba - írta az ENSZ bejelentését megelőzően a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet. Az iszlamisták - a mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg alakulatainak támogatásával - szerdán kerítették hatalmukba az el-Kuneitra városánál lévő határátkelőhelyet, amely a két országot elválasztó, az ENSZ által felügyelt semleges övezet határán fekszik, és az egyetlen határátkelő Szíria és Izrael között.

Csütörtökön heves harcok folytak a határátkelőért a felkelők és a szíriai kormányerők között, utóbbiak légicsapásokat mértek az iszlamisták állásaira. A lázadók szóvivője kijelentette, hogy az ellenzék Bassár el-Aszad elnök hatalmának megtörésére törekszik, és nem jelent veszélyt Izrael számára. Ugyanakkor a Golán-fennsíkon a közelmúltban több támadás is történt, amelyekért az an-Nuszra Frontot tették felelőssé. Tavaly már történt egy hasonló incides, akkor a lázadók és a kormányerők közé került fülöp-szigeteki ENSZ katonáknak két csoportját fogták el, majd engedték szabadon a szíriai lázadók.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat