honvedelem.hu
Az ENSZ fél évvel meghosszabbította a Golánon szolgáló békefenntartók mandátumát
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa fél évvel, december 31-ig meghosszabbította június 25-én, szerdán a Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő békefenntartó erők (UNDOF) mandátumát, és hangsúlyozta, hogy a világszervezet katonai erején kívül más erőknek nem szabad jelen lenniük a területen.
Az ENSZ-erő feladata, hogy ellenőrizze az 1973-as közel-keleti háborút követően az Izrael és Szíria között megkötött tűzszünetet. A megállapodást kezdettől fogva jobbára betartották a felek, de a szíriai polgárháborúban a békefenntartók többször kerültek a szíriai hadsereg és a felkelők kereszttüzébe. A felkelők többször foglyul ejtettek békefenntartókat, majd szabadon engedték őket.

Egyhangúlag elfogadott határozatában a Biztonsági Tanács emlékeztetett Szíria és Izrael azon kötelességére, hogy a legteljesebb mértékben tiszteletben kell tartaniuk az 1974-es megállapodást. A testület felszólította mindkét országot, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és akadályozzák meg a tűzszünet, valamint a terület bárminemű megsértését.

Az elmúlt években különösen veszélyessé vált helyzet miatt Horvátország, Kanada, Japán és Ausztria kivonta katonáit a fennsíkról, ahol jelenleg több mint 1200, többségében fidzsi, indiai, ír, nepáli, holland és Fülöp-szigeteki békefenntartó teljesít szolgálatot.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat