honvedelem.hu
Valódi katonanemzet valódi hőstettekkel
„Büszkék lehetünk hadi hagyományainkra, hiszen katonáink minden korszakban becsülettel szolgálták törvényes királyainkat” – mondta dr. Töll László ezredes június 25-én Budapesten, Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepségén.
Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára jelenlétében avatták fel a Petőfi Sándor laktanyában Mária Terézia mellszobrát szerda délelőtt. Az ünnepségen dr. Töll László ezredes mondott beszédet. „Szimbolikus helyen állunk, amelynek üzenete nagyon erős” − fogalmazott a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője.Mint kiemelte, Mária Terézia nemcsak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár jogelőd szervezetének alapítója. „Az önök elődje európai mértékkel mérve is az egyik legöregebb és legdicsőségesebb ezred, és aki itt szolgálatot vállal, az mintha az örökkévalósággal kerülne kapcsolatba. A hagyományokat, amelyeket az ezred képvisel, mindenkinek kötelessége megőrizni. Több százezer férfi fordult meg az ezred zászlaja alatt, több tízezren adták eközben életüket, és mesebeli hőstetteket hajtottak végre: olyanokat, amelyek filmekbe és könyvek lapjaira kívánkoznak. Manapság jóformán csak a történészek emlékeznek ezekre a hőstettekre, de határozott célunk, hogy újból megismertetjük őket” − jelentette ki Töll László.

„Mária Terézia nem az ellenséget, a rebellist látta a magyarokban, hanem minden tette, minden törvénye azt mutatta: a birodalom alkotó nemzetévé akart tenni minket” − mondta a királynőről az ezredes, aki azt is kiemelte: semmiféle közszájon forgó, dehonesztáló pletyka nem igaz, amely az uralkodónő életéről terjeng: tizenhat gyermeke volt, akik közül hatot ő temetett el, férjét pedig haláláig gyászolta. Halálos ágyánál is gyermekei, illetve Esterházy nádor voltak ott mellette. „Ahogy gyerekeihez fordult, úgy fordult a magyarjaihoz is” − mondta Töll László.A Petőfi-laktanya szoborparkjáról szólva az ezredes elmondta: az emlékhely jól példázza, hogy van mibe kapaszkodnunk, és ezt meg is kell tennünk. Mint kiemelte, büszkék lehetünk hadi hagyományainkra: katonáink minden korszakban becsülettel szolgálták törvényes királyainkat. „Ezek a szobrok eleven példái annak, hogy valódi katonanemzet vagyunk valódi hőstettekkel” − zárta beszédét Töll László.

Fotó: Tóth László


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában
Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 01. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 02. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 03. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 04.
Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 05. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 06. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 07. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 08.
Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 09. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 10. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 11. Mária Terézia mellszobrának felavatási ünnepsége a Petőfi Sándor laktanyában / 12.
Aktuális videók
2019. január 19. 18:21
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat