honvedelem.hu
Hadtörténelem testközelből
Nomád törzsek nyilai, első és második világháborús fegyverek, egyenruhák kavalkádja, a „Czinege-korszak” katonai járművei, MiG−29-es szimulátor – óriási érdeklődés kísérte az első Harcászati és Military Fesztivált.


Háborús jelenetekkel zsúfolt, háromnapos „történelemórát” tartottak május utolsó hétvégéjén az Izsák melletti Biczó-major százhúsz hektáros „csataterén”. Magyarország ezeréves hadtörténelmét elevenítették fel a hagyományőrzők. Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából rendezett military fesztivál a hősök napja, a magyar honvédelem napja és a nemzetközi gyereknap jegyében zajlott. A programokra több mint tízezren voltak kíváncsiak, a rendezvény fővédnöke, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben köszöntötte a fesztivál résztvevőit.

Néhányan azonban nemcsak nézelődni jöttek ki a fesztiválra, a katonaéletre is kíváncsiak voltak. Többen közülük ötnapos kiképzést vállaltak, ők már a hét közepén „bevonultak”. Az önkéntesek kiképzését a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola oktatói végezték. Gondi Zoltán rendőr zászlós, a kiképzés vezetője a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a fiatalok egy kicsit fegyelmezetlenebbek a szakközépiskola hallgatóinál, a sátorrendjük sem mindig üti meg az elvárt szintet, de bírják a gyűrődést. A huszonhárom „újonc” közül senki nem adta fel, ami azzal is magyarázható, hogy a szakasz tagjainak több mint fele a kecskeméti Gáspár-szakközépiskola rendészeti-katonai osztályába jár.A fesztiválon a HM Zrínyi Nonprofit Kft. népszerű kiadványaival és egy MiG−29-es szimulátorral vett részt, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület pedig a katonai repüléshez kötődő különböző, egykori hajózóktól kölcsönkért relikviákat állított ki. Az érdeklődők megnézhették többek közt világbajnok vadászpilótáink, Szabó „Topi” Zoltán és Vári Gyula személyes tárgyait, az általuk elnyert Artúr-szobrocskákat is.

Rengetegen keresték fel az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának a sátrát is. Parádi Gyöngyi, Kollár Ernő főtörzsőrmesterek és Ádám Dorina közalkalmazott a katonai pályáról, a szerződéses katonákkal szemben támasztott követelményekről és az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálat feltételeiről tájékoztatták az érdeklődőket. Durgó Tamás százados, az iroda vezetője elmondta: ezt a fesztivált az egyik legsikeresebb rendezvényükként könyvelhetik el. Sok szórólapot kiosztottak, s volt, aki a helyszínen írta alá az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra jelentkezés regisztrációs lapját.A rendezők a focirajongókra is gondoltak: a zárónapra a Honvéd-öregfiúkat is meghívták egy bajnoki fordulóra. A Szurgent Lajos irányította csapat „ádáz küzdelmet” vívott a Bács-Kiskun megyei polgármester-válogatottal, a házigazdák hálójába rúgott gólokat egy idő után már nemcsak a játékosok, de a bíró sem tudta számolni. A rangadó végén ennek ellenére mindkét csapat játékosai egybehangzóan állították, hogy az eredmény 1:1.

Fotók: Durgó Nikolett (HMFEST) és a szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Első Harcászati és Military Fesztivál
Első Harcászati és Military Fesztivál / 01. Első Harcászati és Military Fesztivál / 02. Első Harcászati és Military Fesztivál / 03. Első Harcászati és Military Fesztivál / 04.
Első Harcászati és Military Fesztivál / 05. Első Harcászati és Military Fesztivál / 06. Első Harcászati és Military Fesztivál / 07. Első Harcászati és Military Fesztivál / 08.
Első Harcászati és Military Fesztivál / 09. Első Harcászati és Military Fesztivál / 10. Első Harcászati és Military Fesztivál / 11. Első Harcászati és Military Fesztivál / 12.
Első Harcászati és Military Fesztivál / 13. Első Harcászati és Military Fesztivál / 14. Első Harcászati és Military Fesztivál / 15. Első Harcászati és Military Fesztivál / 16.
Első Harcászati és Military Fesztivál / 17. Első Harcászati és Military Fesztivál / 18. Első Harcászati és Military Fesztivál / 19. Első Harcászati és Military Fesztivál / 20.
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat