honvedelem.hu
Minden katona méltó példaképe lehet
A Farkasréti temető izraelita parcellájában, katonai tiszteletadással adták át május 26-án, hétfő délután Bauer Gyula vezérőrnagy felújított síremlékét. A rendkívül rossz állapotban lévő síremlék felújítására a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály és a kanadai székhelyű International Hungarian Military History Preservation Society (IHMHPS) közös projektjében került sor.

Dr. Töll László ezredes

Nemes krupieczi Bauer Gyula tábornok (1862-1940) a császári és királyi 44. Albrecht főherceg gyalogezred utolsó harctéri parancsnoka volt: mint az MH 1. vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszelgői, illetve katonai hagyományőrzők jelenlétében megtartott ünnepségen dr. Töll László ezredes kijelentette, olyan katona, aki megtestesített mindent, amit csak egy ideális katonáról el lehet mondani. A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője felidézte: Bauer tábornok különleges szaktudással rendelkezett, erre a hivatásra született, végigjárta a szolgálati ranglétrát, és megjárta a háborút is, vagyis konkrét harctéri tapasztalatokat szerzett. Ennek bizonyítéka, hogy kétszer is megsebesült az első világháborúban.„Katonái – somogyi magyar parasztbakák – rajongva szerették” − tette hozzá Töll László. „Olyannyira, hogy népdalokat írtak át a nevére. Ilyen elismerést egy magyar bakánál szavakkal vagy megjátszott szerepvállalással nem lehet kivívni: Bauer Gyula velük harcolt, és készen állt velük együtt meghalni.”

Az ezredes rámutatott: a bajtársai mellett eltemetett Bauer Gyula zsidónak született, a császár kabátját viselte és magyar tábornokként temették el. Olyan katona ő, akinek helye van a hősi magyar panteonban, az utókornak pedig kötelessége visszaemelni őt, illetve a hozzá hasonló, kiemelkedő katonákat a nemzeti köztudatba.Fotó: Dévényi Veronika


Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat