honvedelem.hu
EUTM Mali: meghosszabbította a kormány a magyar részvételt
Két évvel meghosszabbította a kormány a magyar katonák részvételének mandátumát az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) − az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.
Az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat kimondja: a kormány Magyarország európai uniós tagságából fakadó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája megerősítéséhez való nemzeti hozzájárulásként engedélyezi a magyar katonák részvételét az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében. A magyar katonai szerepvállalás eddigi 2014. május 18-ig szóló mandátumát 2016. május 18-ig hosszabbították meg. A Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére, tavaly január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja a nyugat-afrikai ország államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terroristacsoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta. Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly februárban jelentette be, hogy Magyarország mintegy 10 kiképzőtiszttel járul hozzá a misszióhoz. Azóta önkéntes műveleti tartalékos katona is szolgált Maliban.

Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat