honvedelem.hu
Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét
A megújult épületben működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem az átalakított magyar felsőoktatás zászlóshajója, amelynek oktatói és hallgatói a haza szolgálatában állnak – mondta Orbán Viktor március 31-én Budapesten, az intézmény új főépületének átadásakor.

Az ünnepélyes szalagátvágás

Hétfő délelőtt adták át Budapesten, Józsefvárosban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét. Orbán Viktor miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: 1998 és 2002, illetve 2010 és 2014 között kormányai három egyetemet alapítottak. A budapesti Andrássy és az erdélyi Sapientia után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a minőségi közigazgatás és rendvédelem személyi utánpótlását biztosítja. „Meg kell küzdeni a jelen nehézségeivel, de egy nemzeti kormánynak a jövő horizontjára kell függesztenie a tekintetét” − mondta.

A miniszterelnök a Pollack Mihály tervezte, most felújított épület előtörténetéről szólva felidézte: a Ludovika Akadémia a magyar katonai felsőoktatás kiemelkedő intézményeként úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával. A kommunista hatalomátvétel ennek véget vetett, és az intézmény feltámadását a rendszerváltás sem hozta meg, mert az azt követő két évtized városvezetése egy letűnt kor maradványaként kezelt mindent, ami egy mondatban szerepelt a nemzeti szóval. „Így lett kis híján az enyészeté a Várbazárhoz hasonlóan a Ludovika Campus, amely leginkább egy világháborús film díszletére emlékeztette az embert” − tette hozzá. „2010 után azonban a magyarok úgy döntöttek, visszaszerzik, ami az övék, és nem hagyják, hogy legszebb épületeik rommá legyenek.”


Orbán Viktor: történelmi adósság volt a Ludovika felújítása

Orbán Viktor rámutatott: nincs erős ország korszerű, összhangban dolgozó közigazgatás nélkül: mint azt a tavalyi dunai árvíz megmutatta, az egység és a gyorsaság megmentett emberi életekben és megőrzött anyagi javakban mérhető. A megújult épületben működő NKE az átalakított magyar felsőoktatás zászlóshajója, amelynek oktatói és hallgatói a haza szolgálatában állnak – mondta a miniszterelnök, aki ezt követően átadta dr. Patyi András rektornak és az egyetem polgárainak a létesítmény kulcsát.


Az NKE az átalakított magyar felsőoktatás zászlóshajója

Beszédében a rektor fizikai és szellemi honfoglalásként jellemezte, hogy az egyetem elfoglalja helyét a régi-új épületben, ahol az intézmény igazi otthonra talál, méghozzá olyan évtizedek után, amikor a jogelődöket rendre elkerülték az ingatlanfejlesztések és az építészeti beruházások. A campus méltó az NKE feladataihoz: nemcsak helyszín, hanem a megújulás jelképe is, hiszen az épület „maga az eleven magyar közszolgálat”. A magyar nyelvű tisztképzés létrejötte az alkotmányos szabadság egyik záloga volt, a ludovikások pedig utóbb a harcmezőkön is bebizonyították, hogy jelmondatuk – „A hazáért, mindhalálig!” – nem pusztán üres jelszó. Mint mondta, az épület egy olyan intézmény otthona lesz, amely hűséges a múlthoz, büszke a jelenre, és méltó jövő előtt áll.


Dr. Patyi András rektor fizikai és szellemi honfoglalásként jellemezte az épület birtokba vételét

Fürjes Balázs, budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos kiemelte: a főépület után a Ludovika Campus további épületei is építésre készen állnak, az ehhez szükséges engedélyeket már megkapták. Ezzel párhuzamosan az Orczy-kert is uszodával, sportcsarnokkal bővül, a beruházás következtében egy hektárral nő a zöldterület a fővárosban, és a józsefvárosi közbiztonság is javulni fog. Vas Imre országgyűlési képviselő kiemelte: a projekt nagyban hozzájárul Józsefváros újjáépítéséhez.

A magyar nyelvű, önálló magyar tisztképzés központjául szolgáló Ludovika Akadémia felállításáról 1808-ban döntött az Országgyűlés. Az épület alapkövét 1830-ban tették le, az építkezés pedig 1836-ra fejeződött be. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg, és egészen 1944-ig képezték itt a magyar honvédtiszteket. Az újjáépítésről 2012 májusában döntött a kabinet. A főépület felújítása 4,7 milliárd forintba került: az intézmény áprilistól kezdi birtokba venni új székhelyét, és a megújult létesítménybe már az idén beköltözik az egyetemi központ, a központi könyvtár és a nemzetközi intézet.


A főbejárat

Fotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új főépületét
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat