honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Domborművet avattak a szabadságharc tábornokának emlékére
Mindig, minden időben, a végsőkig teljesítette kötelességét, egészen a bitófáig – mondta Nagysándor Józsefről, az 1848−49-es forradalom és szabadságharc tábornokáról Hende Csaba Budakeszin, az aradi vértanú nevét viselő gimnáziumban rendezett dombormű-avatási ünnepségen március 11-én, kedden.
„Minden körülmények között kitartani nem mindig könnyű. Gyakran jár áldozattal”– mondta az ünnepségen a honvédelmi miniszter a tábornok életútjára utalva. Hende Csaba hozzátette: nem a pozíció teremt rangot az életben, hanem az ember ad rangot tetteivel a pozíciónak, amit éppen betölt.


Hende Csaba felidézte az 1848-49-es szabadságharc tábornokának érdemeit

„Szerezzetek ti is érdemeket, törekedjetek arra, hogy legyen mit felmutatnotok, soha ne látszani, hanem mindig lenni akarjatok”– fogalmazott.

A honvédelmi tárca vezetője felidézte az 1848−49-es szabadságharc tábornokának érdemeit, kiemelve a Magyar Katonai Érdemrendet, amit a felavatott domborművön is ábrázoltak. E kitüntetést a legnagyobb tettekért és érdemekért adták át a szabadságharc idején.


A felavatott dombormű

Az idén ötvenéves gimnázium falára helyezett dombormű elkészítését a Honvédelmi Minisztérium is támogatta. Az alkotó, Gábor Emese maga is ezen iskola falai között töltötte diákéveit, így személyes megtiszteltetésnek tartotta a felkérést és a szobor elkészítését. Mint elmondta, műve három dimenziót foglal keretbe. Egyszerre van jelen a hős tábornok múltja, az aradi vértanú jelene és a haza jövője, amiért az életét is feláldozta.

Fotó: Galovtsik Gábor


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin
Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Ötven év, ötven évfolyam az aradi vértanúról elnevezett iskolában Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Dömötörné Papp Hargita  iskolaigazgató és dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester az avatáson Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Hende Csaba: „Nagysándor József mindig, minden időben, a végsőkig  teljesítette kötelességét, egészen a bitófáig.” Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Nagysándor József honvéd vezérőrnagy emléke előtt tisztelegtek
Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / A dombormű létrejöttét megannyian, köztük a Honvédelmi Minisztérium  is támogatta Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Az aradi vértanú szobrát Gábor Emese szobrász készítette Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / A diákok emlékműsorral fogadták a honvédelmi tárcavezetőt Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / A dombormű leleplezését követően koszorúzással emlékeztek
Nagysándor Józsefre emlékeztek Budakeszin / Ötven éves a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat