honvedelem.hu
Újrajátszott történelem
Rendhagyó történelemórát szervezett március 8-án, szombaton a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány: ismét eljátszották az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legdicsőségesebb ütközetét, a szolnoki csatát. Az ütközet főparancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes volt.
Csatatérré változott egy napra Szolnok belvárosa: a honvéd hagyományőrzők ismét felidézték a szolnoki csata történetét. A látványos rendezvény lebonyolítását a város önkormányzata mellett a Honvédelmi Minisztérium, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítette.


A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták az 1849-es emlékművet

A korabeli egyenruhákba öltözött, korhű fegyverekkel felvonuló osztrák és magyar csapatok reggel érkeztek a városba, a délelőtt fegyverkarbantartással, az egyenruhák csinosításával és alaki foglalkozással telt. A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták az 1849-es emlékművet és a Visoczki József tábornok, valamint a lengyel légió hőseinek emlékére állított márványtáblát; majd Kiss Róbert ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke délután fél háromkor engedélyt adott a harcok megkezdésére.

Az érdeklődők − akik ekkorra már zsúfolásig megtöltötték a város főterét − először a császári csapatok és a magyar honvédek kiképzéséből kaptak egy kis ízelítőt, majd eldördültek az első puskalövések.


A honvédek méterről méterre foglalták el a várost

A történéseket a polgármesteri hivatal erkélyéről dr. Kedves Gyula ezredes közvetítette, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a mostani csata látványelemei kismértékben eltértek a korábbiaktól. Újdonság volt például, hogy „keretet” kapott a történet, a hagyományőrzők ugyanis bemutatták azt is, hogyan szállta meg Szolnokot a császári katonaság. Az ütközetet is sokkal részletesebben mutatták be: a Vécsey-féle csapatok is megjelentek a városban, a honvédek pedig a főtér két oldaláról támadtak.

A hadijátékon tizenkét hagyományőrző egyesület 160 gyalogos- és tüzérkatonája vett részt, a lovasságot négy huszár és négy ulánus képviselte, az osztrák és a magyar csapatok nyolc ágyúval „lőtték egymást”. A honvédek a főtér két oldaláról lendültek támadásba; a várost bitorló császáriak elkeseredetten védekeztek ugyan, de csak lassítani tudták, megállítani képtelenek voltak a honvédek rohamát. A lovasság és a tüzérség is derekasan helytállt, a városháza előtt aztán szuronyroham döntötte el a csata kimenetelét. A honvédek „elfoglalták” a polgármesteri hivatalt, az erkélyére pedig kitűzték a zászlójukat.


A csata kimenetelét szuronyroham döntötte el

Fotó: a szerző felvételei


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Újrajátszották a szolnoki csatát
Újrajátszották a szolnoki csatát / A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták az 1849-es emlékművet Újrajátszották a szolnoki csatát / Ez volt az első hadijáték, amelyen a szolnoki helyőrségi zenekar is részt vett Újrajátszották a szolnoki csatát / A hagyományőrzők Visoczki József tábornok és a lengyel légió hősei emléke előtt is tisztelegtek Újrajátszották a szolnoki csatát / Az ütközet előtt Kiss Róbert ezredes szemlélte meg a hadakat
Újrajátszották a szolnoki csatát / A csata kimenetelében meghatározó szerepet játszottak a tüzérek Újrajátszották a szolnoki csatát / A „sebesülteket” azonnal elszállították Újrajátszották a szolnoki csatát / A császáriak keményen védekeztek Újrajátszották a szolnoki csatát / A honvédek méterről-méterre foglalták el a várost
Újrajátszották a szolnoki csatát / A „lovasság” Kecskemétről érkezett, most egymás ellen harcoltak Újrajátszották a szolnoki csatát / Az előrenyomuló honvédeket képtelenek voltak megállítani a császári katonák Újrajátszották a szolnoki csatát / A csata kimenetelét szuronyroham döntötte el Újrajátszották a szolnoki csatát / A polgármesteri hivatal védői kétségbeesetten harcoltak, de nem tudták visszaverni a honvédeket
Újrajátszották a szolnoki csatát / A győzelem pillanata: magyar zászló az erkélyen Újrajátszották a szolnoki csatát / Kézitusában is jobban voltak a magyar honvédek Újrajátszották a szolnoki csatát / A hadijáték díszszemlével zárult Újrajátszották a szolnoki csatát / A csatában szabadcsapatok is részt vettek
Újrajátszották a szolnoki csatát / Az ütközet végén már barátként vonultak fel a huszárok és az ulánusok
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat