honvedelem.hu
Misszióba indulnak...
„A legjobb tanács, hogy bízzanak egymásban, segítsék egymást! Sikerük alapja, hogy bele tudják élni magukat azoknak az embereknek a helyzetébe, akiknek az országában vannak” – mondta Sáfár Albert dandártábornok Győrben, december 12-én. Az EUFOR misszió 14. váltásával 147 katonát búcsúztattak bosznia-hercegovinai szolgálatuk előtt.

Felsorakoztak

Az év végi ünnepek után kiutazó kontingens állományát túlnyomó részben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adja. A katonák felkészítése már szeptemberben megkezdődött: ugyanezen alakulat számos egyenruhása már akkor is kint szolgált a 13. váltásban a szentesi műszakiak embereivel együtt.


Sáfár Albert dandártábornok

„Eddigi helytállásuk eredményezi, hogy a rakétaezred katonái vállalhatták el a missziót. Bizonyították, hogy ugyanolyan jó teljesítményt nyújtanak, mint a szárazföldi alakulatok” – fogalmazott Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke a búcsúztatón. A 14. váltás, ahogy az őket megelőző kontingensek is, a Szarajevó melletti Butmir-táborban teljesít majd szolgálatot főleg osztrák és török katonákkal együtt.


Hosszú lesz a távollét

A váltás parancsnoka, Somogyi Péter alezredes kérdésünkre elmondta, hogy a közel másfélszáz fős csoport nagyja lövészszázadban fog feladatot ellátni, de kerülnek ki katonák a Nemzeti Támogató Elembe is. A kontingens rendeltetése a válságkezelési és békefenntartó feladatok ellátása, köztük tömegkezelés, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem és számos feladatkör, amelyekben a magyarok már eddig is kimagasló eredményeket értek el.


Büszke búcsúzás

Fotó: a szerző felvételei


Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat