honvedelem.hu
Megmarad a hadkötelezettség Svájcban
Svájcban a lakosság nagy többsége az általános hadkötelezettség fenntartása mellett foglalt állást a szeptember 22-i, vasárnapi népszavazáson - derül ki az RTS televízió felméréséből.
A tv-csatorna adatai szerint a résztvevők 73 százaléka elutasította a Svájc hadsereg nélkül nevű alkalmi koalíció javaslatát a hadkötelezettség eltörléséről. A kezdeményezést a szocialisták, a környezetvédők és a feministák támogatták.

Az alkalmi koalíció az utóbbi húsz évben már két ízben próbálta - sikertelenül - népszavazással eltöröltetni a hadkötelezettséget az alpesi országban. Elképzelésük szerint az általános hadkötelezettséget nem hivatásosokból álló hadsereg váltaná fel, hanem férfiakból és nőkből álló önkéntes haderő. A kormány szerint azonban egy ilyen sereg létszámhiánnyal küzdene, mert nem volna elég önkéntes jelentkező a soraiba.

„A svájci nép kiállt a haderő és a hadkötelezettség mellett” - kommentálta a népszavazás kimenetelét Denis Froidevaux, a tiszti egyesület elnöke. Mindazonáltal - tette hozzá - el kell gondolkodni bizonyos reformokról, például arról, hogy a hadsereget a jövőben megnyitnák a nők és külföldiek előtt.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat