honvedelem.hu
Afganisztán - Októberben a Magyar Honvédség újabb egysége fejezi be tevékenységét
Októberben a Magyar Honvédség Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens is befejezi tevékenységét Afganisztánban − mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök szeptember 3-án, kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen.
Mint mondta: ez nem rendkívüli döntés. A misszió mandátumát több alkalommal hosszabbították meg hat hónappal. Most úgy döntöttek, hogy nincs szükség a kabuli repteret őrző magyar katonai egység mandátumának meghosszabbítására.

Benkő Tibor kifejtette: az afganisztáni katonai szerepvállalás 2014-től jelentősen megváltozik. Ekkortól a magyar katonák is elsősorban a felkészítés, oktatás, képzés területén segítik az afgánokat.A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) március végén tért haza Magyarországra. Májusban a NATO vezette afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) missziójában szolgáló újabb magyar egység, a harcihelikopter-mentorcsoport is befejezte tevékenységét. A PRT és a Mi−35 Légi Kiképzés-támogató Csoport (AMT) kivonása után az Afganisztánban szolgáló mintegy 420 magyar katona jelenleg hat kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait.

A legnagyobb ezek közül az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens, több mint kétszáz fős létszámmal. Emellett a magyar−amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (MAT), az MH Mi−17 Légi Tanácsadó Csoport (AAT), az MH Különleges Műveleti Kontingens, az MH Logisztikai Iskola Mentorcsoport, valamint az MH Nemzeti Támogató Elem−Afganisztán továbbra is folytatja az afganisztáni missziót.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a PRT hazatérésekor is kiemelte: az ISAF 2014 végén befejezi küldetését és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Ezzel együtt − ahogy abban a tavalyi NATO-csúcson is megállapodtak − a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd − összegezte a miniszter.

Fotó: archív

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat