honvedelem.hu
Dicséret a győrieknek
„A győri katonák kiválóan motiváltak, felkészültségük nagyszerű, és kiváló szakmai munkát végeztek” – jelentette ki dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred éleslövészetének szünetében Lengyelország állami lőterén, Ustkában augusztus 21-én.


Sikeresen hajtották végre az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Magyar Honvédség idei egyik legnagyobb szabású hadgyakorlatát, a Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati éleslövészetet a lengyelországi Ustka lőterén. A mintegy 160 katona által végrehajtott, csaknem kéthetes gyakorlat éleslövészeti napján, augusztus 21-én összesen nyolc kis hatótávolságú KUB, illetve hét közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétát indítottak. Valamennyi sikeresen megsemmisítette a kijelölt célokat, s eredményesen vizsgázott az ellenség-barát felismerő rendszer is.

A gyakorlatot a helyszínen megtekintő dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: dicséretre méltó és egyben megnyugtató a győri katonák teljesítménye. „Úgy gondolom: eddig nagyon látványos indításokat és találatokat láttunk. Megnyugtató az is, hogy a HM Currus Zrt. által kifejlesztett célanyagok is nagyon jól vizsgáztak – lehet tovább folytatni a fejlesztést. Ugyanakkor a technikai eszközöknél láttam néhány hiányosságot is, ezeket majd orvosolnunk kell. De pontosan erről szól egy ilyen nagyszabású éleslövészet: itt lehet összegyűjteni leginkább a tapasztalatokat” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke.

Benkő Tibor vezérezredes elmondta azt is: a győri katonák nagyon sok komoly feladatot hajtottak végre az idén, és a sorozatnak még nincs vége, hiszen novemberben jön a következő nagy gyakorlat, a Steadfast Jazz 2013, amelyen szintén részt vesz az alakulat kijelölt alegysége.Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka honvedelem.hu kérdésére leszögezte: most érkezett csúcspontjához az a kiképzés, amelyet a rakétaezred katonái évek óta folytatnak. „Megérte a fáradozást a fegyverbe vetett hit, és az a sok-sok száraz gyakorlás, amelyet a győri katonák végrehajtottak. Azért is fontos ez az éleslövészet, mert csaknem valós körülmények között tudtuk tesztelni a fegyvereket” – közölte a vezérőrnagy. Az MH ÖHP parancsnoka hozzátette: „nagyon szurkolt a katonáknak,” hiszen látta azt az elhivatottságot, és a mindenre kiterjedő figyelmet, amivel erre a gyakorlatra készültek. „A rakétaezred katonái hosszú évek munkájáról tettek ma sikerrel bizonyságot. Büszke vagyok a győri katonákra és gratulálok az ezrednek” – tette hozzá.

Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke aláhúzta: a mai napon eddig látott rakétaindítások mindenképpen sikernek számítanak. „Hogy a NATO-ellenőrök pontosan hogyan fogják értékelni a lövészetet, az majd az összegzett jelentések után derül csak ki. Mindenesetre látszik, hogy a győriek végre tudják hajtani a rájuk bízott feladatokat” – fogalmazott a dandártábornok.Szintén elégedetten nyilatkozott a látottakról Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese is, aki szerint késő délutánig eredményes időszakot tudhatnak maguk mögött. „Nyugtával dicsérd a napot, de eddig jól állunk. A rakéták indultak, a kijelölt célok pedig megsemmisültek. Noha a célanyagokkal most találkoztunk először, a paramétereik megfelelnek az éleslövészet követelményeinek, de a fejlesztés itt nem áll meg. Jó tapasztalataink vannak a lengyel katonákkal, nagyon jó az együttműködés, maximálisan megkapunk minden támogatást” – mondta az alezredes.

A lövészet kora este ért véget, és a jelentések szerint a késő délutáni szünet után is sikeresek voltak a rakétaindítások.Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Lendülő Kard 2013
Kapcsolódó hír
Lérakosok a csúcsonLérakosok a csúcson
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat