honvedelem.hu
Meteorokra, rakétákkal
Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban
A Magyar Honvédség idei legnagyobb szabású külföldi gyakorlatára, lengyelországi éleslövészetre, illetve későbbi NATO-szintű minősítő gyakorlatra készül az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. A győri katonák három héten át az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori gyakorlóterén végzik el az éleslövészet sikeres végrehajtásához szükséges utolsó feladatokat. Július 16-án a sajtó képviselői is betekintést nyerhettek a piros barettsapkások munkájába.
Igaz, hogy a haderő egyetlen légvédelmi rakétás alakulata Lengyelország állami lőterén, Ustka városának közelében, a Balti-tenger partján fogja végrehajtani augusztus 19−25. között a Lendülő Kard 2013 elnevezésű hadgyakorlatát, de mégis, sajátos módon, az utóbbi években ritkaságszámba menő rakéta-éleslövészeten úgymond hazai célokat igyekeznek majd megsemmisíteni.

Hiszen ahogyan Kovács Ferenc mérnök ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka az újságíróknak adott előzetes tájékoztatójában fogalmazott, a nehézséget mindig a leküzdendő célok jelentik – ezek a célanyagok pedig a „lérakos” katonák számára (is) teljesen újak.Ugyanis a HM EI Zrt. és a HM Currus Zrt. által a közelmúltban kifejlesztett, Meteor fantázianevű célrepülőgép-család tagjain kis túlzással még alig száradt meg a feltűnő színes festés, hamarosan máris búcsút kell mondaniuk néhány darabnak. Legalábbis a győriek ebben reménykednek, mert ebben az esetben sikeres lesz az éleslövészet. De ne szaladjuk ennyire előre.

Kezdjük inkább ott, hogy a békeidőtől eltérő helyzetben az ország légterének védelme szempontjából kulcsfontosságú feladatot ellátó légvédelmi rakétás alakulat katonái az SA−6 KUB légvédelmi rakétarendszerrel legutoljára 2005-ben; a MISTRAL típusú rakétákkal pedig 2010-ben hajtottak végre utoljára éleslövészetet, így hát joggal írhatjuk, hogy az idei lengyelországi gyakorlaton mintegy ötven technikai eszközzel részt vevő 150 katona nagy lelkesedéssel készül a nemzeti ünnepünk másnapjára. A tervek szerint ugyanis épp augusztus 21-én (rossz idő esetén egy nappal később) indulnának el az égen megjelenő célok felé az éles rakéták – azaz a győriek kicsit későbbre időzítik az ilyenkor szokásos tűzijátékot.„Az éles rakéta indítása semmivel össze nem hasonlítható érzés, nagyon nehéz ezt szavakkal körülírni. Miután a rakéta elmegy, euforikus állapotba kerül az ember… Engem még a Szovjetunió állami lőterén, Asulukban csapott meg a rakéta illata – mert szerintem ez nem szag, hanem illat –, és ott határoztam el, hogy ezt a pályát nem fogom elhagyni, amíg csak erre lehetőségem nyílik. Ugyan éles rakétát közvetlenül nem indíthattam, de tudom, hogy ehhez a speciális szakterülethez nagyon komoly elhivatottság kell. Aki „lérakos” katona, az mind azért vállalta ezt a hivatást, hogy a lehető legtöbbször vegyen részt éleslövészeten, érthető tehát a felfokozott várakozás. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de úgy érzem, az állomány nagyon jól felkészült” – válaszolta honlapunk kérdésére Kovács Ferenc mérnök ezredes.

Szintén alaposan felkészítették a tervezők és a fejlesztők a „célanyagot”, azaz a korábban említett Meteorokat is. Dinnyés Ferenc nyugállományú őrnagy, a HM Currus Zrt. osztályvezetője szerint a lényeg nem a repülőeszközök külsejében, hanem azok belsejében rejlik: magyar fejlesztésű robot vezérli ezeket a gépeket, amelyekből ráadásul − a két eltérő rakétarendszert (KUB, MISTRAL) figyelembe véve − két különböző típus  (3M, illetve 3M/A) is készült.

Tamás Gábor alezredes, az alakulat első légvédelmi rakétaosztályának parancsnoka az újságíróknak elmondta: Lengyelországba két KUB rakétaüteg, illetve két MISTRAL rakétarendszer utazik majd ki, vasúton. Ezek mellett természetesen mobil harcvezető kabin, tűzelosztó központ és SZT−68U felderítő lokátor is települ majd a Balti-tenger partjára. Ráadásul a Lendülő Kard 2013 gyakorlat után a technikai eszközök egy része nem is tér vissza Magyarországra, merthogy október végén–november elején egy-egy üteg és száz katona részt vesz majd a Steadfast Jazz 2013 elnevezésű NATO-szintű minősítő gyakorlaton is, amelyet szintén Lengyelországban tartanak.Kicsit visszatérve a mindenki által várva várt éleslövészetre, a rakétás alakulat parancsnoka azért megjegyezte: ne egyfajta „agyaggalamb-lövészetet” képzeljünk el, ugyanis a levegőben egyszerre több cél is tartózkodik majd, és ezek közül kell kiválasztani az „ellenséget”, ami – az új cél mellett – tovább nehezíti majd a katonák feladatát.

Jó egy hét múlva az újmajori felkészülés egyébként úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsgával zárul, amelynek hitelesített jegyzőkönyvét átadják majd a lengyel lőtér személyzetének – számukra ez a bizonyíték arra, hogy a győriek valóban felkészültek az éleslövészetre. Maguk a rakéták szintén készen állnak: a MISTRAL-ok például épp néhány napja érkeztek vissza franciaországi bevizsgálásukról, és a KUB-ok is „harcra készek.”

Folytatás augusztusban – illetve késő ősszel…

Fotó: a szerző felvételei


Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban
Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 1 Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 2 Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 3 Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 4
Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 7 Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 5 Légvédelmi rakétások hadgyakorlata Újmajorban / 6
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat