honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Levonulóban az évszázad árvize
Percről percre
Mohácsnál és Dunaszekcsőnél tetőzik csütörtökön a Duna, vagyis lehetnek még nehéz pillanatok, de nagyrészt már levonult a folyó magyarországi szakaszán az évszázad árvize. Összeállításunkban ma is beszámolunk az eseményekről. (frissítve: 20.53-kor)
20.53

Keményen dolgoznak, napi tizenkét órát töltenek a gátakon az árvízi védekezésben résztvevő katonák. Farkasné Végh Andrea törzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felcsere ilyen feszített tempó mellett egyáltalán nem tartja meglepőnek, hogy egyre több kollégáján veszi észre a fáradtság, a kimerülés tüneteit. Fejfájásra, gyengeségre panaszkodnak, az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt pedig néhányan egy kicsit megfáztak.

Dr. Guth-Orji Ágnes orvos századosnak, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Bajára települt egészségügyi biztosító csoport vezetőjének is hasonlóak a tapasztalatai: leginkább orrfolyás, megfázás és köhögés bosszantja a katonákat. Az elmúlt napokban emellett előfordult néhány kisebb horzsolás, torok- és mandulagyulladás, volt, akinek meghúzódott a karja, másoknak pedig a gáton kezdett fájni a foga.

A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának munkatársai természetesen a katonák mellett a hozzájuk forduló tűzoltókat, katasztrófavédelmiseket, rendőröket és a civil önkénteseket is ellátják. Bajáról az elmúlt héten kórházba senkit nem kellett szállítani. Sőt, Guth-Orji százados egy általa eddig soha nem tapasztalt jelenségről is beszámolt: a különböző panaszokkal hozzáforduló katonák kivétel nélkül olyan kezelést kértek, ami után tovább tudnak dolgozni, mert nem akarják „cserben hagyni” a gátakon dolgozó társaikat.(fotó: Galambos Sándor)


18.14

Hitre is szükség van a gáton, nem csak zsákokra


Állományülést tartott június 13-án a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálata, ahol többek között az elmúlt időszak legnagyobb horderejű hazai eseménye, a dunai árvízhelyzet tanulságait is megbeszélték a saját munkájuk szempontjából.

A tábori lelkészek beszámoltak a gátakon dolgozó katonák emberfeletti erőfeszítéseiről és kitartásukról, és arról is, hogy krízis helyzetben szinte ugyanolyan fontos a mentális állóképesség, mint a fizikai. A holtponton egy vállveregetés, egy mosoly, egy jó szó vagy csak egy poén szinte ugyanúgy képes erőt adni a folytatáshoz, mint egy kis pihenő vagy egy flakon víz. Volt olyan is, hogy a lelkész hozott gyógyszert vagy mobil feltöltőkártyát a szomszéd településről, mert akkor így tudott segíteni. De a jó szó nem csak a katonáknak lehetett segítség a parton, hanem azoknak a civileknek is, akiknek például el kellet hagyni a házukat, hátrahagyni értékeiket.

Mind a lelkészek, mind a katonák és az önkéntesek is jelesre vizsgáztak hitből a gátakon.(fotó: Kovács Zoltán)

18.10Az MH 54. Veszprém Radarezred katonái Baján utóvéd munkálatokat végeztek a Petőfi-szigeten. Fotó: Péter Gergely hadnagy


17.39

Fertőzésveszély Baján

Hosszú tetőzés után lassan apad a Duna Bajánál, ma délelőtt a szakemberek 10 órakor 983 centiméteres vízszintet mértek. Az előrejelzések szerint valószínűleg vasárnap éri majd el a vízállás a 900 centimétert, amikor másodfokúra mérséklődhet az árvízvédelmi készültség - jelentette be Zsigó Róbert polgármester ma délután, a Sugovica-parton tartott sajtótájékoztatón. A város főteréről egy hídon át megközelíthető Petőfi-sziget látogatása tehát továbbra is tilos, az itt lévő házak, üdülők, vendéglátó egységek tulajdonosai és a sportlétesítmények kezelői is csak az Országos Rendőr-főkapitányság személyre szóló engedélyével mehetnek át az ingatlanokhoz.

Az áteresztő pontokon szolgálatot teljesítő rendőrök az ellenőrzést ma reggeltől még szigorúbban végzik, a szigeten ugyanis fertőzésveszélyes helyzet alakult ki: a rendkívül magas vízállás miatt a Duna betört a szennyvízhálózatba, a csatornákból az utakra a parkokba bugyog a szennyvíz. A vízügyi műszaki szakértők katonai búvárok segítségét is kérték a hálózat csővégeinek elzárásához.

Farkasné Végh Andrea törzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felcsere a honvedelem.hu helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta: a szennyvíz által fertőzött területen kizárólag csak gumikesztyűben és gumicsizmában dolgozhatnak a katonák, a munkavégzés után pedig mindenkinek kötelező a fertőtlenítő kézmosás.

Ma reggel hat órától egyébként a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái is bekapcsolódtak a Petőfi-sziget árvízvédelmi munkálataiba. A Bodor Balázs hadnagy vezette ötvenöt fős csoport két feladatot kapott: homokzsákokat kell tölteniük és a vízügyi szakemberek irányítása mellett az épületeket védik az emelkedő talajvíztől.(fotó: Galambos Sándor)

17.28

Dr. Molnár Attila komáromi polgármester köszönőlevele Hende Csaba honvédelmi miniszternek:

Tisztelt Miniszter Úr!

Komárom város polgármestereként tisztelettel köszönöm az árvízi védekezésben nyújtott emberfeletti munkátokat. A mai nap a Duna vízszintje Komáromnál 6 m alá csökkent, tehát teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy sikerült megvédeni városunkat a rekordmagasságú, 845 cm-es víztől. Köszönhető ez annak a példátlan összefogásnak, amelyben mind a hatóságok, mind az önkéntesek (civil szervezetek, magánszemélyek) végig nagy erőkkel kivették részüket. Ennek az összefogásnak az egyik legfontosabb láncszeme volt az általad irányított honvédség és azok a katonák, akik segítségével három nap alatt sikerült Komárom térségében a 4,6 km-es, legkritikusabb szakaszon az ideiglenes védművet kiépíteni.

Winston Churchill a hazáját veszélyeztető II. világháború idején így nyilatkozott: „A siker nem döntő, a kudarc nem végzetes: a bátorság, hogy folytasd, ez az, ami számít. Soha ne add fel!” Tisztelt Miniszter Úr! Hálás köszönet érte, hogy mind Te, mind a honvédség erői e gondolat jegyében végezte példamutató munkáját!

Tisztelettel: Dr. Molnár Attila, Komárom Város Polgármestere


15.44

OMIT: június 22-ig nem várható árvizet kiváltó csapadék

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) Tudományos Tanácsa szerint 80-90 százalék az esélye annak, hogy június 22-ig árvizet kiváltó csapadékot hozó időjárási front nem éri el a magyarországi folyók vízgyűjtő területét.

Az OMTI csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében arról is írt, hogy a Duna magyarországi felső szakaszán jellemző önkormányzati védekezést új rendszerbe kell átszervezni, mivel az önkormányzatok felkészültsége nem elégséges a mostanihoz hasonlóan nagy árvíz kezelésére. Ezen kívül meg kell oldani a települések alapvető védettségét, az ideiglenes művek helyett állandó létesítmények alkalmazásával kell felkészülni az árvizekre - olvasható a közleményben.

14.29

Felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak az elmúlt napokban az árvízvédelmi munkálatokhoz az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szállítóhelikopterei. A civilek és katonák többnapos megfeszített munkájának eredményeként Győrújfalu és Szigetmonostor is megmenekült. A munkáról szóló, számos látványos képpel illusztrált összeállításunk itt olvasható.(fotó: MH 86. SZHB)

14.18

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tóth Ferenc kormánymegbízott, a Tolna Megyei Kormányhivatal vezetője is meglátogatta az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáit a bátai gátakon. Jelenleg összesen csaknem ezer bocskais dolgozik éjjel-nappal a Duna Tolna megyei szakaszán és áll készenlétben Kalocsán.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak egy része már hazatérhetett a debreceni Kossuth laktanyába és a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyába, s az önkéntes tartalékosok is befejezték tevékenységüket a gátakon. A déli területeken védekezők többek között Decs, Kalocsa, Baja, Báta és Bátaszék térségében továbbra is kitartóan folytatják a gátak erősítését.(fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

13.01

Bajánál a Duna hosszan elnyúló tetőzését lassú apadás követi – közölte Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere csütörtökön a Sugovica-parton tartott sajtótájékoztatón. A polgármester elmondta, szerdán egész nap a 989 centiméteres rekord vízmagasság közelében tetőzött a Duna. Csütörtökön 10 órára 983 centiméterre csökkent a vízszint. A vízügyi szakemberek véleménye szerint vasárnap reggelre csökkenhet 900 centiméter alá a vízállás, és ekkor másodfokúra mérséklődhet az árvízvédelmi készültség - tette hozzá. A sajtótájékoztatóra az operatív törzs üléséről érkező Zsigó Róbert hangsúlyozta, a munka nem fejeződött be, a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, mert még mindig a valaha mért legmagasabb vízmagasság – 1965-ben mért 976 centiméter – felett áll a Duna. A továbbra is lezárt Petőfi-szigeten minden erő és eszköz rendelkezésre áll a védekezéshez, amíg a helyzet megkívánja a teljes készültség fennmarad – mondta.

A Petőfi-sziget köré emelt ideiglenes gát állapotával kapcsolatban beszámolt arról, hogy a vízügyi szakemberek szerint bírni fogja a rekord magasságú víz nyomását, amit csak a szélsőséges időjárási viszonyok befolyásolhatnak. A figyelőszolgálat a védmű állapotát folyamatosan ellenőrzi, eddig nem volt gond sehol – tette hozzá.

11.26


Baján, a Petőfi-szigeten a rendkívül magas vízállás miatt a víz csütörtökön betört az áradás előtt lezárt szennyvízhálózatba - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-t. A közlemény szerint annak érdekében, hogy a csőhálózatba víz ne kerülhessen, az árvíz érkezése előtt lezárták a végpontjait. Ezek az elzárások a soha eddig nem tapasztalt magas árvízszint miatt kialakuló nagy víznyomás következtében megsérültek, és emiatt a Duna vize betört a szennyvízhálózatba. A sziget védelmére vezényelt erők, a kirendelt vízügyi műszaki szakértők irányításával lokalizálják a szennyvízhálózat földfelszíni elemein keresztül a Petőfi-szigetre betörő és a csőhálózatban maradt, szennyvízzel keveredett folyóvizet. Búvárok segítségével pedig próbálják helyreállítani a vízoldali csővégek elzárását.

A közlemény kitért arra is, hogy a vízügyi irányítók a szükséges egészségügyi megelőző intézkedéseket megtették.

11.05

Most, hogy elvonulóban van az árhullám, Budapest helyőrségben a Honvéd Vezérkar főnöke elrendelte a készenlét megszüntetését. Az alakulatok visszatértek normál napi feladataik végrehajtásához. Az MH Vezetési és Doktrinális Központ készenléti állományának csoportparancsnoka Talabos Tibor mérnök ezredes, az alakulat megbízott törzsfőnöke volt, aki készségesen válaszolt néhány kérdésre.

Az MH Vezetési és Doktrinális Központ állománya milyen létszámmal vett részt az árvízi védekezés munkálataiban?

Az MH VDK az árvízi védekezés időszakában is biztosította az alaprendeltetésből adódó feladatait, és ezek mellet 25 fővel vett részt budapesti munkákban a Margitszigeten és a Bem téren.

Mindenfelől azt hallottuk, hogy a katonák szervezetten, összeszedetten végezték munkájukat. Tapasztalt-e bármiféle nehézséget, feszültséget, ami akadályozta volna a munkálatokat?

Csak a saját szervezetről tudok véleményt mondani. Az MH VDK állománya fegyelmezetten, hivatásos katonához méltóan végezte a szakemberek által meghatározott feladatokat. Mindenkin láttam a tenni akarás vágyát. Az állományban sokan voltak olyanok, akik nem Budapesten élnek, de ők is ugyanolyan felelősséggel végezték a munkájukat, mint bármelyik budapesti lakos. Egyik helyszínen sem tapasztaltam semminemű feszültséget sem a saját állomány, sem a velünk együtt dolgozó szervezetek vagy a civil állomány között a közös munka során. Együtt pakoltuk a homokzsákokat a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrhallgatókkal és az önkéntes civilekkel. A munka során közös volt a cél, amiért együtt, együttesen dolgoztunk és most utólag már elmondhatjuk, a befektetett munkánk nem volt hiábavaló, sikerült megvédeni a szigetet, illetve a Bem teret.

Szinte minden alakulat delegált a munkacsoportba katonanőket. Önöknél milyen létszámmal voltak jelen katonanők az árvízi védekezésben?

A munkacsoportunknak mintegy negyede volt katonanő, és nyugodt lelkiismerettel kijelentem, hogy büszkék lehetünk rájuk. Csak ismételni tudom azt, amit a Margitszigeten, a feladat befejezését követően Csombók János ezredes, megbízott hadműveleti csoportfőnök is mondott: a katonanők ugyanúgy helytálltak a munkában, mint a férfiak.

Csoportparancsnokként hogyan értékeli az MH VDK állományának helytállását, munkavégzését?

Összességében elmondhatom, hogy mind a Margitsziget, mind pedig a Bem tér munkálataiba bevont állomány összeszedett, fegyelmezett munkát végzett. Az állomány férfi és női tagjai egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtottak, nem tapasztaltam különbséget az elvégzett munka minőségében vagy mennyiségében. De ugyanezt mondhatom el, ha az életkor szerinti megoszlást veszem figyelembe. A munkacsoportban minden korosztály azonos teljesítményt nyújtott. Az állomány minden tagjáról elmondható, hogy összehangoltan és lelkesen végezte feladatát.

(Varga Bernadett zászlós /MH VDK)

10.54


A Dunával együtt lassan az élet is visszatér a normális medrébe a Hadikikötőben. Jelenleg a nyomok felszámolása és a karbantartás folyik. Délután pedig a Dunakeszire menekített robbanóanyagkereső kutyák is visszatérnek „otthonaikba”.(fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred)

10.14
Csütörtök délelőtt Ócsán Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter is beszédet mondott azon önkéntes tartalékosok elbocsátó rendezvényén, akik részt vettek a június 3. óta tartó árvízvédelmi munkálatokban. Részletes beszámolónkat itt olvashatja.

10.05

A dunai árvízi helyzet enyhülése következtében a székesfehérvári 4/a bázislaktanyába bevont erők is hazatérhetnek. Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől továbbra is Kalocsán tartózkodik 25 fő, valamint az ezred törzsfőnöke, Nagy Lajos mérnök alezredes. A védekező munkálatokba folyamatosan bevont mintegy 250 fő visszatért anyaalakulatához.(fotó: Mátyás Andrea / MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

09.06


Hamarosan tetőzik a Duna Mohácsnál

Lassul a dunai vízszint emelkedésének üteme Dunaszekcsőnél és Mohácsnál, amely azt jelzi, hogy a folyó hamarosan tetőzik a két településnél - mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek csütörtökön. Kasza Anett közölte: reggel Dunaszekcsőnél 978, Mohácsnál 965 méteres vízmagasságot mértek, 1, illetve 2 centiméterrel magasabbat a hajnali két órás értékeknél. Az árvízi rekord 1965 óta Dunaszekcsőn 992, Mohácsnál 984 centiméter.

A szóvivő beszámolt arról, hogy Dunaszekcsőn, amely a legintenzívebb védekezést igénylő település Baranyában, éjszaka tíz helyen buzgárok keletkeztek. A problémát a Mohácsról érkező ötvenöt tűzoltó segítségével, egész éjjel tartó megfeszített munkával sikerült megoldani. Hozzátette: Mohácson a Dunával párhuzamos Széchenyi utcában négy embert ki kellett költöztetni egy családi házból, amelynek azután rogyott meg az alapja, hogy a pincéje megtelt vízzel.

08.38

Már nem a víz az úr Szentendrén

2013. június 12-én, a reggeli órákban Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka találkozott az árvízvédelemre behívott önkéntes tartalékosokkal az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén. Június 7-én az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksághoz történő bevonulásukat követően több mint kétszáz önkéntes tartalékos került átszállításra az MH Altiszti Akadémiára, ahol a Szentendre és vonzás körzetében kialakult árvízvédelmi munkálatokban, 12 órás váltásos munkarendben vettek részt többek között a Duna-korzón, Dunabogdányban, Szigetmonostoron és Leányfalun. Az MH HKNYP állományából Gáspár M. Levente őrnagy parancsnoksága alatt öt hivatásos és szerződéses katona, nemcsak vezette és segítette az önkéntes tartalékosokat, hanem velük együtt, egy csapatként töltötték és pakolták a homokzsákokat Szentendrén és vonzáskörzetében. Elmondásuk szerint az önkéntes tartalékosok példásan, fáradtságot nem kímélve helytálltak minden egyes „bevetésük” alkalmával.(fotó: Ifju Tímea főhadnagy / MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság)

Vanyur ezredes tájékoztatta a katonákat, hogy hamarosan elbocsátásra kerülnek a tényleges szolgálatból és megköszönte az árvízi védekezésben tanúsított helytállásukat, nem mindennapi munkájukat és kitartásukat. Vanyur ezredes jó pihenést, erőt és egészséget kívánt minden katonának, végül így fogalmazott: „Megmutattuk, hogy a tartalékos rendszer működik.”

Szentendre helyőrségben már nem az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság aktív és tartalékos állománya végzi a munka oroszlánrészét. A főszerep tegnap és ma a különböző méretű szivattyúké és munkagépeké, amelyekkel az áradás okozta belvizet, vízátszivárgásokat és az állomány által emelt védműveket számolják fel. Az aktív és tartalékos katonák 6 órás váltásokban folyamatosan éjjel és nappal végzik az alacsonyabban fekvő, még víz alatt lévő területek gátjainak ellenőrzését.(fotó: Balog Sándor törzszászlós / MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság)

08.36

Bátánál tovább tart a dunai árhullám tetőzése, a településen éjszaka csaknem háromszázan védekeztek az ár ellen - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel. Boros Brigitta elmondta: csütörtök reggel 781 centiméter volt a folyó vízszintje Bátánál, ami megegyezik a szerda reggel óta tartó tetőző vízállással. A vízszint 40 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást.

A települést védő 2500 méter hosszú ideiglenes gát megerősítésénél csütörtökre virradó éjszakai is mintegy háromszáz katona, tűzoltó, katasztrófavédelmi alkalmazott dolgozott. Több helyen volt szükség a védmű megerősítetésére, ellennyomó medence kialakítására - mondta a szóvivő. A gátak állapotát húsz vízügyi szakember figyeli folyamatosan - tette hozzá.

Készítette: Füzes Judith, Draveczki-Ury Ádám
, Galambos Sándor, Kovács ZoltánKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák
A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák / 1 A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák / 2 A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák / 3 A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák / 4
A bajai Petőfi-szigetnél dolgoznak a katonák / 5
Helikopterek az árvízi védekezésben
Helikopterek az árvízi védekezésben / 01. Helikopterek az árvízi védekezésben / 02. Helikopterek az árvízi védekezésben / 03. Helikopterek az árvízi védekezésben / 04.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 05. Helikopterek az árvízi védekezésben / 06. Helikopterek az árvízi védekezésben / 07. Helikopterek az árvízi védekezésben / 08.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 09. Helikopterek az árvízi védekezésben / 10. Helikopterek az árvízi védekezésben / 11. Helikopterek az árvízi védekezésben / 12.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 13. Helikopterek az árvízi védekezésben / 14. Helikopterek az árvízi védekezésben / 15. Helikopterek az árvízi védekezésben / 16.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 17. Helikopterek az árvízi védekezésben / 18. Helikopterek az árvízi védekezésben / 19. Helikopterek az árvízi védekezésben / 20.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 21. Helikopterek az árvízi védekezésben / 22. Helikopterek az árvízi védekezésben / 23. Helikopterek az árvízi védekezésben / 24.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 25. Helikopterek az árvízi védekezésben / 26. Helikopterek az árvízi védekezésben / 27. Helikopterek az árvízi védekezésben / 28.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 29. Helikopterek az árvízi védekezésben / 30. Helikopterek az árvízi védekezésben / 31. Helikopterek az árvízi védekezésben / 32.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 33. Helikopterek az árvízi védekezésben / 34. Helikopterek az árvízi védekezésben / 35. Helikopterek az árvízi védekezésben / 36.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 37. Helikopterek az árvízi védekezésben / 38. Helikopterek az árvízi védekezésben / 39. Helikopterek az árvízi védekezésben / 40.
Helikopterek az árvízi védekezésben / 41.
Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke
Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke / 01. Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke / 02. Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke / 03. Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke / 04.
Meglátogatta a bocskaisokat a gátakon az államtitkár és a Honvéd Vezérkar főnöke / 05.
Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán
Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 01. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 02. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 03. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 04.
Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 05. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 06. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 07. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 08.
Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 09. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 10. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 11. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 12.
Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 13. Az árvízi védekezésben részt vett tartalékosok elbocsátó ünnepsége Ócsán / 14.
Köszönetet mondtak a tartalékosoknak
Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 01. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 02. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 03. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 04.
Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 05. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 06. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 07. Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 08.
Köszönetet mondtak a tartalékosoknak / 09.
Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is
Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 01. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 02. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 03. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 04.
Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 05. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 06. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 07. Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 08.
Visszatér a Duna normális medrébe a Hadikikötőben is / 09.
Árvízi utazás a hadihajósokkal
Árvízi utazás a hadihajósokkal / 01 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 02 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 03 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 04
Árvízi utazás a hadihajósokkal / 05 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 06 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 07 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 08
Árvízi utazás a hadihajósokkal / 09 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 10 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 11 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 12
Árvízi utazás a hadihajósokkal / 13 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 14 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 15 Árvízi utazás a hadihajósokkal / 16
Aktuális videók
2018. április 23. 18:56
Nyílt nap a tatai laktanyában
2018. április 21. 08:35
Országos haditorna - döntő
2018. április 21. 07:21
Haza – nemzet  - szülőföld
2018. április 20. 20:20
Polaris MRZR 4: nincs akadály!
2018. április 20. 09:52
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat