honvedelem.hu
Megkezdődött a Hősök hete Debrecenben
A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a magyar honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. E nap emlékére ünnepeljük 1992 óta a magyar honvédelem napját.
Az évfordulón faültetéssel vette kezdetét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár „Hősök hete” elnevezésű rendezvénysorozata a debreceni Bem téren. A dandár katonái, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének tagjai egész héten nyilvános és ingyenes programokkal várják az érdeklődőket.Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese és vitéz Csizmadia József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének (HTBK DSZ) tagja köszöntötték az egybegyűlteket. Lippai ezredes beszédében a szabadságharcban és a két világháborúban a hazájukért életüket áldozó debreceni katonákra, köztük a 39. császári és királyi gyalogezred hőseire emlékezett. Elmondta, a májusi megemlékezéseknek a Bocskai-dandár szempontjából rendkívül szoros, személyes kötődése is van, hiszen két évvel ezelőtt Afganisztánban ekkor vesztette életét az alakulat két katonája a PRT 10. missziójában.

A mostani faültetés nemes hagyományt kíván feleleveníteni: 1930. május 25-én nyolcezer ember részvételével rendeztek állami ünnepséget Debrecenben, amelyen az életüket vesztett katonák emlékére fasort ültettek a mai Bem tér területén. A Bocskai-dandár 39. lövészzászlóaljának katonái idén márciusban már elhelyeztek egy facsemetét a tér Ajtó utca felőli részén, a honvédelem napján pedig a HTBK DSZ újabb két fát telepített az egykori katonák tiszteletére.A rendezvénysorozat a „Nyíri bakák a Donnál” hadtörténeti kiállítás megnyitójával és a HTBK DSZ hagyományőrzőinek (a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület debreceni tagjai) korabeli egyenruha- és fegyverzeti bemutatójával folytatódott a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, majd ugyanott Lippai Péter ezredes „Don-kanyar egykor és ma” című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A „Hősök hete” programsorozat további eseményei Debrecenben

2013. május 22. 14.00 - 18.00 – Debreceni Egyetem, főépület, 316. terem:
  • Titkos diplomácia az I. világháborúban
  • 39-esek Isonzónál
  • A 39-es gyalogezred története (1756-1918)
  • A 39-es gyalogezred története című kiállítás megnyitó

(Az előadást tartják: dr. Bartha Róbert, egyetemi docens, Lisznyai Lajos százados, Kiss Róbert zászlós.  A kiállítást megnyitja: dr. Lippai Péter ezredes )

2013. május 23. 14.00 – Kossuth laktanya:

  • Az I. világháborút meghatározó katonai szövetségek kialakulása -az előadást tartja: dr. Bartha Róbert, egyetemi docens
2013. május 24. 13.00 – Honvédtemető:
  • Temető-gondozás a Magyar Református Szeretetszolgálat „Szeretethíd” elnevezésű programjának jegyében. Az 1848-49-es, az I. és II. világháborús magyar, német, olasz katonasírjainak gondozása. (Résztvevők: KatonaSuli-program diákjai, Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete, Bocskai István Bajtársi Egyesület.)
  • 15.00 - Honvédtemető: Hősök Napja - koszorúzás és megemlékezés
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat