honvedelem.hu
Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát
Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében felavatták a magyar−amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisory Team − MAT) új bázisát március 26-án, kedden Afganisztánban, az északi Mazar-e Sharif közelében.
A Honvédelmi Minisztérium a helyszínről az MTI-vel közölte, hogy a csoport új bázisán, a Camp Spann táborban ünnepélyesen felvonták a magyar és az amerikai zászlót is. A minisztérium közleményben emlékeztetett, hogy az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kivonásával szinte egy időben a MAT is befejezte munkáját Baghlan tartományban. Ezen kontingens katonái azonban még nem térnek haza Afganisztánból, hanem új feladatot kezdenek Bahl tartomány székhelyén, Mazar-e Sharifban. Ez a negyedik legnagyobb város Afganisztánban, lakossága 2006-ban 375 ezer volt.A Katonai Tanácsadó Csoport február 14-én hajtotta végre utolsó közös műveletét a Baghlan tartományban lévő afgán lövészzászlóaljjal, amelyet a magyar és amerikai katonák 2009 áprilisa óta mentoráltak.

„A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda sikerrel hajtotta végre vállalt feladatát, amelyet az is mutat, hogy az afgán alakulat háromévnyi kiképzés után tavaly nyáron megkapta a «combat ready», azaz az önálló feladat-végrehajtásra alkalmas minősítést” − hangsúlyozta közleményében a tárca.A magyar−amerikai Katonai Tanácsadó Csoport 2012 decemberében jött létre a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) utódjaként azzal a feladattal, hogy segítse a Mazar-e Sharifban lévő afgán nemzeti készenléti rendőrség, illetve az afgán határőrök törzsmunkáját.

„A kilencvenes évektől töretlenül fejlődő amerikai−magyar katonai együttműködés egyik legnagyszerűbb példájává vált a két ország katonáinak az OMLT és a MAT keretében történő közös feladatvállalása” − írta a minisztérium.Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát
Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 01 Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 02 Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 03 Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 04
Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 05 Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 06 Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát  / 07
Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat