honvedelem.hu
Kelet-Timor: az ENSZ befejezte békefenntartói küldetését
Tizenhárom év után december 31-én, hétfőn befejezte küldetését Kelet-Timoron az ENSZ békefenntartói missziója (MINUT). A délkelet-ázsiai ország először maradt közvetlen biztonsági támogatás nélkül a 2006. évi politikai és etnikai erőszak óta, amely kis híján az ingatag független kormány bukásához vezetett.
Az egykori portugál gyarmat, melyet Indonézia 1976-ban szállt meg, az 1999-es népszavazáson nagy többséggel a függetlenség mellett döntött. Átmeneti ENSZ-igazgatás után 2002-ben vált független állammá.

A különböző országokból származó 1600 kéksisakos ENSZ-katona és rendőr többsége az elmúlt hetekben már távozott az országból, ahol az év végére mindössze 79-en maradtak „leoltani a villanyt”.

Fernando La Sama de Araujo kelet-timori miniszterelnök-helyettes „legmélyebb háláját” fejezte ki az 1999-ben kezdődött békefenntartói misszióban részt vett országoknak. Az ENSZ és más külföldi segélyszervezetek továbbra is Kelet-Timoron maradnak, hogy segítsék a szegény és elmaradott ország fejlődését.

Kelet-Timor kőolaj- és földgázlelőhelyekkel rendelkezik, de ezek nem nyújtanak elegendő munkalehetőséget az 1,2 milliós lakosság számára, amelynek 60 százaléka 18 év alatti. A fejletlen oktatási rendszer pedig nem képes megfelelő szakemberképzést biztosítani az ország fejlődéséhez.

„A timori nép és vezetői bátorságot és rendíthetetlen elszántságot tanúsítanak az előttük álló nagy kihívások leküzdésére” – jelentette ki Finn Reske-Nielsen, a MINUT parancsnoka. „A békefenntartók távozásával a kapcsolatok új szakaszát várjuk, amelyben a társadalmi és gazdasági fejlődésre összpontosítunk” – tette hozzá.

Az ENSZ-misszió tevékenységének középpontjában az önálló kelet-timori rendőrség és hadsereg kiképzése állt, aminek eredményeként az ország biztonsági helyzete mára javult. Taur Matan Ruak elnök újévi köszöntőjében kitért a békefenntartó misszió végére, és azt mondta, hogy az ország ma békének és stabilitásnak örvend.

Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat