honvedelem.hu
Váltás az EUSEC RD Congo misszióban
A Magyar Honvédség évek óta részt vesz az EUSEC RDC-misszióban, váltásonként két fővel. Kiküldetését befejezve, Nyitrai Mihály alezredes átadta beosztását Lökösházi Béla őrnagynak, aki az MH 25. Klapka György Lövészdandártól érkezett.


Az EUSEC RD Congo misszió október 1-jén kezdte meg kiküldetésének hetedik esztendejét. Ez az Európai Unió által kiemelt misszió 2005-től dolgozik szakértőivel a kongói hadsereg (FARDC – Forces Armés de la République Démocratique du Congo) reformjának segítésében.

Hagyományosan a misszió bukavui tanácsadói csoportjában teljesít szolgálatot két magyar tiszt. A kinshasai általános felkészítés után Nagy Sándor ezredes folytatja Lökösházi őrnagy további felkészítését a Dél-Kivu tartományban végzendő feladatokra, a helyi sajátosságokra.

Nagy Sándor immár negyedik éve vesz részt az EUSEC-misszió munkájában, amelynek a Kongó keleti részén, a ruandai határ melletti Dél-Kivuban állomásozó tanácsadó csoportját vezeti. Az ország keleti területén, főként Észak- és Dél-Kivuban jelenleg is harcok folynak a lázadó erők ellen.

Fotó: Archív


Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat