honvedelem.hu
Szarajevóban is megemlékeztek a forradalomról
Nagyköveti meghívás, ünnepi állománygyűlés, magyaros vacsora. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójáról a szarajevói Butmir táborban is megemlékeztek.


Az október 23-a alkalmából tartott ünnepségsorozat október 18-án a szarajevói magyar, lengyel, cseh és szlovák nagykövetségek által közösen rendezett megemlékezéssel kezdődött, ahol a külszolgálatot teljesítő katonák együtt ünnepeltek a helyi diplomáciai testületek képviselőivel.

Október 19-én az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi állománygyűlésen sorakoztak fel a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák a Butmir táborban. Az ünnepi beszédben elhangzott: október 23-án nemcsak Magyarország népének a diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcát, egyúttal a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményét ünnepeljük, hanem a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulójára is emlékezünk.Az ünnepi rendezvénysorozat igazi magyaros vacsorával zárult, hiszen – az állomány legnagyobb örömére − marhapörkölt került az asztalra, melyet az MH EUFOR Kontingens állománya együtt fogyasztott el az EUFOR- és NATO-parancsnokságokon szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.

Fotók: Horváth Károly zászlós, Demeter Andrea főhadnagy

Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat