honvedelem.hu
Látogatás szakmai szemmel
Kovács Ferenc mérnök ezredes, a NATO Szarajevói Parancsnokság törzsfőnöke – Rizvo Pleh vezérőrnagy, a bosznia-hercegovinai fegyveres erők hadműveleti főnöke meghívásának eleget téve – a napokban hivatalos látogatást tett a bosnyák haderő egyetlen földi telepítésű légvédelmi osztályánál.


Az osztályparancsnok, Hajrudin Bešić alezredes nagy várakozással fogadta a küldöttséget, hiszen elmondása szerint ez volt az első alkalom, hogy egy légvédelmi rakétás NATO-katona látogatta meg az alegységüket. Kovács Ferenc ezredes ugyanis a győri székhelyű MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka.

A program a bosnyák légvédelmi osztály jelenlegi képességeit és helyzetét bemutató tájékoztatóval kezdődött, majd Kovács ezredes megtekintette az SA–6-os (vagyis más néven a KUB) és a BOFORS L–70 típusú haditechnikai eszközöket.

A szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke támogatásáról biztosította az osztályparancsnokot, és mint hangsúlyozta: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a közeljövőben a boszniai NATO Tanácsadói Csoport (NAT) nagyobb figyelmet fordítson erre a fegyvernemre is.Fotó: A szerző felvételei

magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat