honvedelem.hu
Hősök névjegyzéke – digitálisan
Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét
Digitalizált formában fogjuk közreadni az első világháború magyar veszteséglistáját a harcok kitörésének századik évfordulóján, 2014-ben. Azt a veszteséglistát, a hősök névjegyzékét, amelyet az elmúlt rendszerben megsemmisítettek – hangsúlyozta Hende Csaba Győrben október 12-én.
„Az 1813-ban alakult, győri 11. tábori vadászzászlóalj legendás alakulata részt vett a Monarchia minden nagy háborújában, és minden hadszíntéren megállta a helyét. Olyan katonai hagyományt hozott létre, amelyre méltán büszke az alakulat minden egykori katonája és Győr városa is. A kormány és a honvédelmi vezetés elkötelezett a hősök emlékének megőrzése ügyében” – fogalmazott a honvédelmi miniszter a 11-es vadászzászlóalj emlékművének újraavatási ünnepségén.

Hende Csaba hozzátette: hőseinknek „nem adhatunk semmit, mert az ő áldozatukhoz nem mérhető sem katonai tiszteletadás, sem kalandfilm, sem történelmi monográfia.”„Önmagunknak tartozunk azzal, hogy emlékezünk rájuk. Ha ismerjük a történetüket és azt, hogy mennyi mindent áldoztak fel, akkor tudjuk meg: milyen drága is a haza” – szögezte le a miniszter.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a múlt hiteles bemutatását célzó rendezvénysorozattal készül, hogy megünnepelje 2014-ben az első világégés kitörésének századik évfordulóját.

A világháború tragikus eseményeit ismertetve Hende Csaba aláhúzta, hogy Ausztria−Magyarország kilencmillió embert „hívott fegyverbe”, ami a lakosság 17,6 százalékát jelentette. Ebből elesett a hadra kelt sereg 17,05 százaléka − mintegy 1,5 millió ember −, és majdnem kétmillió sebesült meg.A honvédelmi tárca első embere koszorút helyezett el az újraavatott emlékműnél. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred nevében Könczöl Ferenc alezredes, megbízott parancsnok koszorúzott.

Az emlékmű újraavatási ceremóniája előtti zászlószentelési ünnepségen a honvédelmi miniszter a katonai hagyományok példamutató ápolásáért zászlószalagot adományozott a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, melyet saját kezűleg kötött fel a megszentelt zászlóra.Fotó: A szerző felvételei

Kapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét
Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 01 Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 02 Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 03 Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 04
Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 05 Újjáavatták a győri 11-es vadászzászlóalj emlékművét / 06
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat